Pitkän linjan iskelmätähti lähtee maaliskuussa konserttisalikiertueelle ja sanoo, että voisi hyvinkin lähteä mukaan Vain Elämää -ohjelmaan. Kesällä mies aikoo ajaa rallia.
JVG:n Amatimies -single on nostanut Kake Randelinin artistiuran jälleen pinnalle. 44 vuotta sitten alkanut taival jatkuu ja keikoille riittää katsojia.
Amatimies sämplää keskeisesti vuonna 1989 julkaistua On pakko painaa pitkää päivää -hittiä. Se on nostanut paitsi JVG:n, myös Randelinin listoille.
– Poikien levy-yhtiöstä soitettiin ja kaveri kysyi, että voiko hyö tehdä sen, alustaa lähes koko elämänsä Mäntyharjulla asunut Randelin erottuvalla eteläsavolaisella murteella.
Sosiaalisena kaverina tunnettu laulaja suostui heti.
– Minä sanoin että totta kai, yhteistyö on antoisaa.
Yhteistyö kannatti. Tässä vaiheessa Amatimies on vetänyt YouTubessa 3,9 miljoonaa katselukertaa, ja Spotifyssä kuunteluja on ollut yli 15 miljoonaa.
– Alkuperäistä biisiä jouduttiin vähän nopeuttamaan, jotta pojat saivat räppinsä siihen, ääni on siitä syystä versiossa vähän pikkuoravaa, Randelin sanoo.
Keikoilla väkeä on riittänyt viime vuosina muutenkin, joten sitä on hankala arvioida, mikä JVG:n vaikutus on ollut siihen.
– Varmasti mukana on porukkaa, joille se JVG:n kappale on tutumpi.
Siitäkin on joskus keskusteltu, koska Randelin nähdään mukana Vain Elämää -ohjelmassa.
– Ilmeisesti pari kertaa on ollut keskusteluja, että Kake Randelin menee Vain Elämää -ohjelmaan. Olen lukenut tästä itse lehdistä, en ole ollut sen tietoisempi aiheesta eli mitään virallista yhteydenottoa ei ole tullut. Se on tietysti luonnollista, kun työkaari on näin pitkä. Jos kysytään mukaan, miksipä en voisi lähteä. Ilman muuta.
Vuosina 1981–1984 oli toden totta hirveä töminä.
Kake Randelin
Randelin tuli bisnekseen vuonna 1979. Hän sanoo, että alusta lähtien tärkeintä on ollut tehdä tasainen, pitkä työura. Se on toteutunut.
– Nopeat tempaukset eivät ole minun juttuni. Olen tehnyt 44 vuotta töitä yhteen kyytiin hommia ja tasainen meininki on se mitä on tässä haettukin. Se tarkoittaa sitä, että en juuri viihdy juhlissa enkä cocktail-tilaisuuksissa enkä halua olla tyrkyllä, työ puhukoon puolestaan.
Suurin osa Randelinin elämästä on kulunut pienessä, 5 625 asukkaan Mäntyharjun kunnassa Etelä-Savossa. Sieltä laulaja on sanonut oppineensa kovan työmoraalin ja suhtautumisen työntekoon. Se tarkoittaa sitä, että keikoilla ei oteta eikä ole otettu kuppia.
– Tämä edellytys minulla on bändillekin. Työt tehdään selvinpäin. Sama vaatimus koskee tietysti minua itseäni, hän huomauttaa.
Maaliskuun 1. päivänä alkaa Randelinin uran ensimmäinen pitkä konserttisalikiertue, jossa mukana on pitkäaikainen luottoyhtye.
– Moni tekee niin, että ottaa tällaiselle rundille ryhmän ammattimuusikkoja. Minä taas haluan työllistää tutut pojat ja palkita heitä tällä tavalla hyvin tehdystä työstä. Kiertueella on luvassa erittäin hittipitoinen setti: niistä saa ohjelmiston kasaan, ja kun yleisö haluaa niitä kuulla, niin yleisö ne myös kuulee.
Randelin oli alle 30-vuotias tullessaan markkinoille. Neljä ensimmäistä levyä myivät silloisen kultalevyn rajan ja kaksi niistä timanttilevylukemiin asti. Monelle näyttävä sisääntulo voisi nostaa väärät nesteet päähän.
– Vuosina 1981–1984 oli toden totta hirveä töminä. Kun on asunut maaseudulla ja tehnyt raskaita töitä lapsesta asti, se antaa perspektiiviä. Asennoituminen omaan työhön ratkaisee, se on se juttu. Timantti- ja kultalevyt kertovat siitä, että työ on ollut onnistunutta, mutta kaikkein parasta on ollut se että on päässyt keikalle ja saanut viihdyttää ihmisiä. Se täytyy pitää kirkkaimpana mielessä, että kyse on vaan siitä, että tämä on vaan työtä, Randelin painottaa.
Samana vuosikymmenenä mies ajoi myös rallia. Ralli jatkuu edelleen.
– Aikoinaan otin vapaata keikoista, että sai ajaa rallia. Oli kymmenen vuoden ajanjakso, jolloin ajoin kilpaa. Viime vuonna ostin taas kilpa-auton: ajoin sillä neljä tai viisi kilpailua. Olin Tunturirallissa mukana, ja vähän tuli sellaista kommenttia että mahtaakohan mennä Randelinilla auraushommiksi? Ei mennyt, mutta harmittavasti toiseksi viimeisellä pätkällä jouduin keskeyttämään kun bensapumppu hajosi.
Rallihommaan paluu tapahtui lähes kylmiltään. Kilpuri on tallissa ja käyttövalmiina.
– Kesän sorakilpailut kiinnostavat ilman muuta.
Randelin sanoo nauttivansa musiikista ja keikkailusta edelleen. Keikat vievät ympäri Suomea koko kalenterivuoden ajan. Autoa tulee siinä samalla ajettua tuhansia kilometrejä, mutta se ei miestä haittaa.
– Koko ajan tulee uusia tyyppejä, jotka kuuntelevat vanhaa Kake Randelinia. Siihen on selityksenä tietysti ne biisit, mutta myös oma persoona pitää laittaa peliin. Se on vaan jännä juttu, että niistä on tullut ihmisille niin tärkeitä kappaleita. Sitä on vaikea analysoida, Randelin pohtii.
1980-luvun lopulla Randelin levytti sellaisiakin kappaleita, jotka olivat alkujaan neuvostoliittolaisia. Tällainen on muun muassa suosittu Tilipäivä koittaa, josta löytyy YouTubesta myös heviversio.
Keväällä 2022 laulaja sai toisenlaista kokemusta naapurimaasta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Asia satutti Randelinia syvästi.
Pian laulaja sai vinkkiä videosta, joka oli kuvattu rintaman etulinjassa. Siellä vapaaehtoiset suomalaiset kuuntelivat tuttua levyä.
– Siellä ne kuuntelivat Kake Randelinin Hitit -kokoelmaa. Siitä tuli tietenkin valtavan hyvä mieli, että tällaisessakin tilanteessa musiikista voi olla iloa.
Randelin seuraa sotatilanteen etenemistä tiiviisti.
– Ensimmäinen ehto Ukrainan pärjäämisessä on se, että Zelenskyi ei saa mennä sellaiseen paikkaan, jossa hänen henkensä olisi uhattuna. Hän on astetta kovempi mies. Hän on ollut keulakuva koko sille asialle. Seuraavassa Nobel-tilaisuudessa antaisin kaksi palkintoa Zelenskyille, on se niin kova kaveri. Moni olisi voinut nostaa kädet pystyyn, hän ei nostanut. Siitä pohjaton arvostus.
Minkälaisia unelmia Randelinilla itsellään olisi?
– Toivottavasti saisin olla terveenä pitkään, ja tehdä vielä pitkäsoiton. Ei mitään vinyyliä, mutta sellaisen kokonaisuuden jossa on useampi biisi. Keikkoja haluan tehdä lisää: nykyisin siellä on väkeä paikoitellen niin, että seinät vaan notkuvat, Randelin naurahtaa.