Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myyntiin vai ei? Jos keksit käyttöä Martinkylän vanhalle kyläkoululle, nyt on viimeinen hetki kertoa siitä

Martinkylän koulun tulevaisuuden tarkastelu on siinä vaiheessa, että Sipoon kunta kysyy nyt kuntalaisilta, mihin tila käytännössä soveltuu? Kunta pyytää kaikkia vanhan kyläkoulun käytöstä tai tulevaisuudesta kiinnostuneita kertomaan ajatuksistaan. Lisäksi kunta pyytää tietoa myös sellaisesta toiminnasta, johon tila ei sovellu.

Kunnan mukaan tarkoituksena on tarjota kaikille kuntalaisille mahdollisuus kertoa Martinkylän koulua koskevista näkemyksistään sen osalta, mihin rakennusta voisi tulevaisuudessa käyttää.

–  Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden tehtävänä on kartoittaa mahdollisia yhdistyksiä, ryhmiä tai muita toimijoita, jotka olisivat kiinnostuneita Martinkylän koulusta. Toiveissa olisi löytää Lilla Villanin kaltainen malli, jossa tila saataisiin kuntalaisten aktiiviseen käyttöön, vt. tekninen johtaja Lari Sirén kertoi Sipoon Sanomille viime kesänä.

Kuntalaisilta tullut palaute toimii perustana selvitystyössä, joka kunta ilmoittaa alkavan 10. huhtikuuta. Kyselyyn voi vastata Sipoon kunnan verkkosivuilla osoitteessa sipoo.fi/sivistyspalveluiden verkkoselvitys.

Martinkylän vanha kyläkoulu on Sipoon Opiston käytössä vuodesta 2014 lähtien. Sitä ennen rakennuksessa toimi ruotsinkielinen Mårtensby skola, jonka toiminnan Sipoon kunta lakkautti vuonna 2012. Rakennuksessa toimii myös koulumuseo, joka on avoinna sopimuksesta.

Tätä ennen koulu kamppaili pitkään sisäilmaongelmien kanssa. Rakennuksessa havaittiin sisäilmaongelmia jo vuoden 2008 loppupuolella, mutta niitä ryhdyttiin tutkimaan vasta syksyllä 2009. Vuoden 2010 kesällä rakennukseen tehtiin remontti, jossa parannettiin muun muassa ilmanvaihtoa.

Vuonna 2021 sipoolaiset vaativat nettiadressilla kuntaa kunnostamaan koulun kuntalaisten yhteiskäyttöön. Vielä viime vuoden maaliskuussa (SiSa 4.3.2022) kunta suunnitteli kuntalaisten toiveista huolimatta koulun myyntiä, koska sen arvioitiin tarvitsevan 460 000–1 400 000 euron remontin. Edullisimmassa remonttivaihtoehdossa tehtäisiin vain välttämättömät turvallisuuteen ja ympäristön turmeltumisen estämiseen liittyvät työt. Selvityksen mukaan näillä toimilla rakennukselle saataisiin lisää käyttöaikaa enimmillään noin viisi vuotta.Kalleimmassa, yli 1,4 miljoonaa maksavassa laajassa peruskorjauksessa korjattaisiin kaikki tilat, rakenteet ja talotekniikka sekä poistettaisiin sisäilmaan kohdistuvat riskit niin hyvin kuin mahdollista.

Viime vuonna valmistuneessa kunnostussuunnitelmassa kerrotaan, että mm. rakennuksen alapohjassa on todettu selvää vajoamista ja yläpohjassa kostumista sekä näkyviä mikrobivaurioita. Kunnostussuunnitelmassa esitetyn arvion mukaan suppea peruskorjaus ei todennäköisesti riittäisi poistamaan kaikkia sisäilmaan liittyviä riskejä.

Jotta entinen kyläkoulu saataisiin vastaamaan kunnan asettamia vaatimuksia, selvityksen mukaan se vaatisi laajaa peruskorjausta.

Rakennuksen kattoremontti päätettiin sittemmin toteuttaa erillispäätöksellä, mutta saneeraustyöt saavat odottaa eikä niiden laajuudesta ole edelleenkään tietoa.

Suunnitelmat Martinkylän entisen koulurakennuksen myynnistä laitettiin kesällä jäihin ja kunta ilmoitti etsivänsä vanhalle koululle pitkäaikaista vuokralaista. Kunnanhallituksen päätöksellä vuokra-aika olisi ollut minimissään 15 vuotta.

Edit. Korjattu 22.3.2023 klo 8.33 tieto siitä, että Sipoon opistolla on edelleen toimintaa rakennuksessa. Edit 27.3.2023 klo 16.12. Lisätty tieto koulumuseosta.