Ilta-Sanomat kertoo verkkosivuillaan, että lähes kolmea tuhatta suomalaista järjestyksenvalvoja- tai vartijaluvan haltijaa on epäilty rikoksesta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomessa on 45 000 ihmistä, joilla on lupa työskennellä järjestyksenvalvojana tai vartijana. Kaikista järjestyksenvalvojista ja vartijoista siis 6,5 prosenttia on ollut vastaajana rikosasiassa.
Yli viidesosa kaikista syytteistä – noin 800 kappaletta – on koskenut pahoinpitelyitä. Mukana on syytteitä aina näpistyksistä kunnianloukkauksiin ja petoksista törkeisiin kirjanpitorikoksiin. Pahoinpitelyjen korostumisessa selittävä tekijä on vartijan voimankäyttöoikeus: mikäli se menee ylimitoitetuksi, odotettavissa voi olla syyte pahoinpitelystä.
Ilta-Sanomat ottaa esimerkiksi tapauksen, jossa kaksi järjestyksenvalvojaa oli ottanut kiinni Helsingin rautatieasemalla häiriötä aiheuttaneen henkilön. Tapaus oli eskaloitunut siinä vaiheessa, kun toinen järjestyksenvalvoja oli päästänyt kohdehenkilön päästä irti. Tämän jälkeen kohdehenkilö oli sylkäissyt toista järjestyksenvalvojaa. Järjestyksenvalvoja oli lyönyt kohdehenkilöä kasvoihin. Järjestyksenvalvojan mukaan kyse oli refleksinomaisesta avokämmenestä, syyttäjän mukaan nyrkiniskusta.
Asian luonnetta selvitettiin valvontakameratallenteista. Oikeus katsoi, että mies ei ollut lyönyt kohdehenkilöä nyrkillä. Teko oli silti oikeuden mukaan ylimitoitettu ja mies sai tuomion pahoinpitelystä. Tästä seurauksena mies menetti myös silloisen työpaikkansa. Hän on työskennellyt alalla vielä marraskuussa 2019 annetun tuomion jälkeenkin.