Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biojätteen lajittelusta tulee pakollista Söderkullassa ja Nikkilässä – koskee myös omakotitaloja ja mökkejä

Rosk´n Roll: Kompostiaan saa käyttää, mutta omaa jäteastiaa ei välttämättä kannata hankkia.

Suomen suurimpien taajamien kaikissa kiinteistöissä – myös omakotitaloissa – lajitellaan biojäte jatkossa erikseen. Itä-Uudellamaalla biojätteen lajitteluvelvoitteen piiriin liittyvät jäteyhtiö Rosk´n Rollin tiedotteen mukaan Porvoon keskustaajama 1. huhtikuuta 2024 sekä Sipoon Nikkilä ja Söderkulla 1. huhtikuuta 2025. Lajitteluvelvoite alkaa jo tämän vuoden lopulla Lohjalla ja Vihdin Nummelassa.

Jätelaki uudistettiin ja sen mukaan yli 10 000 asukkaan taajamissa on jokaisen asuinkiinteistön lajiteltava biojätteensä erikseen muusta jätteestä.

Pihalle otetaan biojäteastia, jonka tyhjennys tilataan jäteyhtiöltä tai biojäte kompostoidaan itse. Kompostorin on oltava lämpöeristetty ja haittaeläimiltä suojattu, ja kompostoinnista on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Lajitteluvelvoite koskee myös vapaa-ajan asuntoja.

Rosk’n Rollin palvelu- ja kehitysjohtaja Marko Printzin mukaan rajauksessa on käytetty Tilastokeskuksen virallista tilastollista taajamarajausta, joka voi poiketa kuntien käyttämästä rajauksesta.

– Tämän vuoksi lajitteluvelvoite voi koskea myös asukkaita, joiden kiinteistöt sijaitsevat kunnan soveltamien taajamarajojen ulkopuolella, Printz toteaa tiedotteessa.

Jos asukasta mietityttää, kuuluuko oma talo lajitteluvelvoitteen piiriin, hän voi rauhassa odottaa yhteydenottoa Rosk’n Rollilta. Jäteyhtiö tiedottaa lähettävänsä kirjeet noin puoli vuotta ennen keräyksen alkamista kaikille kiinteistöille, joita lajitteluvelvoite tulee koskemaan ja joilta ei ole tietoa kompostoinnista.

Jos asukas on jo ilmoittanut jätehuoltoviranomaiselle kompostoivansa nykyisten määräysten mukaisesti, asia on hänen osaltaan kunnossa. Ilmoituksen voi tehdä osoitteessa ujlk.fi. Palvelupäällikkö Tuija Klausin mukaan ensimmäiset kirjeet lähtevät huhtikuussa lohjalaisille. Itä-Uudellamaalla niitä saadaan vielä odotella.

– Kirjeessä kerromme tarkemmin eri jäteastiavaihtoehdoista ja opastamme tilaamaan palvelun meiltä. Lähempänä keräyksen alkamista muistutamme vielä alkavasta keräyksestä sekä annamme käytännön neuvoja biojätteen lajittelun aloittamiseen kotona, Klaus kertoo tiedotteessa.

– Biojätteen lajittelu on monelle omakotiasujalle uusi asia. Alun jälkeen siitä kuitenkin tulee yleensä arkinen rutiini.

Pientaloasujan ei Rosk´n Rollin mukaan kannata hankkia pihalle omaa biojäteastiaa, vaan vuokrata se heiltä, koska 1–2 huoneiston kiinteistöillä jäteastiavuokra sisältyy tyhjennyksen hintaan.

Jäteyhtiö suosittelee omakotitaloille tuulettuvaa 140-litraista biojäteastiaa, jolle saa pidemmän eli neljän viikon tyhjennysvälin. Tavallisessa biojäteastiassa on vähintään kahden viikon tyhjennysväli.

– Pidemmällä tyhjennysvälillä tuulettuva astia tulee tavallista biojäteastiaa edullisemmaksi, mutta se edellyttää biojätteen pakkaamista paperipussiin ja biojätteen kosteuden hallintaa kotona, Klaus opastaa.

Hyvä vaihtoehto on myös ottaa yhteinen biojäteastia tai kompostori lähinaapurin kanssa. Yhteisen jäteastian kulut jaetaan naapureiden kesken ja Rosk’n Roll lähettää kullekin taloudelle oman laskunsa.

Biojätteiden erikseen lajittelu vähentää sekajätteiden määrää, joten sekajäteastian tyhjennysvälin voi pidentää neljään viikkoon. Huolellisella lajittelulla voi jätelautakunnalta hakea jopa 6–8 viikon tyhjennysväliä sekajätteelle.

Perehdy Uudenmaan jätelautakunnan jätehuoltomääräyksiin osoitteessa www.ujlk.fi/maaraykset-ja-maksut