Muotoilu: Erwin Laiho keksi näppärän välineen, jolla ovet auki koskematta lukkoon tai kahvaan – katso kuva!

Kuvanveistäjä muotoili Aalto-yliopistossa kuparisen koronasuojaimen.

Erwin Laiho kehitti kosketussuojaimen Aalto-yliopistossa. George Atanassov

Koronaa vastaan suojautuminen on puolen vuoden aikana tuottanut jo erilaisia kotimaisia innovaatioita. Yksi viimeisimmistä on Aalto-yliopistossa kehitetty koronasuojain.

Aalto-yliopistossa laboratorioteknikkona työskentelevän kuvanveistäjä Erwin Laihon oivallus on kosketussuojain, jolla voi julkisissa tiloissa avata ovia ja lukkoja koskematta niihin sormin.

Space Key -työkalua voi Aalto-yliopiston tiedotteen mukaan käyttää muun muassa vessanpöntön kansien, vääntölukkojen ja ovien avaamiseen tarttumatta niihin sormilla.

Laiho kertoo tiedotteessa saaneensa idean työkaluunsa Wuhan Hook -työkalusta ja muotoili kosketussuojaimensa kuparista, joka torjuu mikrobeja.

Myös suojaimen kotelo on tehty kuparista, jonka pinnalla virukset ja mikrobit tuhoutuvat ajassa, joka vaihtelee minuuteista muutamiin tunteihin. Kotelo myös eristää mikrobit ja estää niiden leviämisen.

– Kuparin etu on myös se, ettei se näytä aiheuttavan bakteereissa vastustuskyvyn kehittymistä. Se, miten nopeasti kupari tuhoaa virukset ja kuinka virusmäärä vaikuttaa nopeuteen, vaatii vielä lisätutkimuksia, mikrobiologian professori Katrina Nordström sanoo tiedotteessa.

Kosketussuojaimen on kaupallistanut Aallon spin-off-yritys Studio i Ore. Eri versioiden hinta vaihtelee 30 ja 80 euron välillä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut