Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuminen | Kun rakentaminen raastaa parisuhdetta, kannattaa tehdä yksi asia – "Sitten asiat rupesivat rullaamaan", sanovat urakasta selvinneet Heli ja Jarkko

Oman kodin rakentaminen on kuluttava urakka, jolloin myös parisuhde joutuu usein koetukselle.

Heli ja Jarkko Siekkinen olivat kymmenen vuotta sitten kovan paikan edessä: omakotitalon rakentaminen oli pahasti kesken, koska parisuhde oli ruvennut rakoilemaan.

– Se oli meille molemmille kovaa aikaa. Tuntui siltä, että kaikki asiat rakennuksilla menivät pieleen. Huusimme, ja välillä tuli sanottua toiselle aika pahasti, Heli kertoo.

– Asiat rupesivat kuitenkin rullaamaan, kun istuttiin alas ja laitettiin paperille kaikki hankauskohdat. Kirjoitettiin muistiin, että mitä kuuluu kummankin hommiin. Se lista laitettiin jääkaapin oveen ja se selvensi paljon.

Lopulta Siekkisten talo valmistui melkein ajallaan ja nyt he asuvat siinä tyytyväisinä.

Ammattitaitoinen terapeutti tietää, miten monella tavalla parisuhde voi mennä vaativan talonrakennusurakan vuoksi metsään.

– Oman talon rakentaminen on lähes kaikissa perheissä suuri yhteinen ponnistus, toteaa ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Outi Glasberg Suomen Terapiatalosta.

Välillä tuli sanottua toiselle aika pahasti.

– Siihen, kuinka stressaava hanke talon rakentaminen on riippuu valtavan paljon perheen lähtötilanteesta.

Jos pariskunnalla on jo valmiiksi ongelmia kommunikoinnissa, voi rakennusurakasta tulla haastavaa.

Glasberg korostaa puhumisen merkitystä myös silloin, kun rakennustyöt painavat mielessä ja työpäivistä tulee pitkiä.

– Jos kommunikointi ei toimi, perheen taivaalle voi aivan tarpeettomasti nousta tummia pilviä.

– Parisuhteessa ei pidä koskaan olettaa, että toinen osaa lukea ajatuksia. On aina hyvä kysyä, jos tulee epätietoisuutta sen suhteen, miten esimerkiksi rakennustyöt jaetaan, Glasberg mainitsee.

Ei pidä hyllyttää suhdetta talon rakentamisen ajaksi.

Jo ennen rakentamiseen heittäytymistä kannattaa pitää alkukeskustelu, jossa selvitetään miten työt rytmitetään ja mitkä ovat pelisäännöt esimerkiksi kotitöiden hoitamisen suhteen.

Elämä ei talonrakentajienkaan kohdalla saa olla pelkkää työmaalla huhkimista, vaan arjesta on hyvä osata irrottautua.

– Sen irtioton ei tarvitse olla viikon ulkomaanmatka, vaan se voi olla vaikka ruokailu saman pöydän ääressä tai yhteinen saunailta, Glasberg vinkkaa.

– Tärkeää on se, että molemmat ovat kiinnostuneita toistensa jaksamisesta. Kiittämisen merkitystä ei tiukoissa paikoissa pidä koskaan unohtaa.

Käytännön töiden osaaminen voi omaa kotiaan rakentavan parin välillä olla hyvin erilaisella tasolla. Toinen voi olla taitava timpuri, mutta toinen taas ei ole niin kätevä käsistään.

– Kannattaa muistaa, että esimerkiksi lasten hoitaminen on aivan yhtä arvokas asia kuin talon rakentaminenkin. Tavallisen arjen pyörittäminen tietenkin tulee koko projektia.

Yhden neuvon Glasberg antaa sen varalle, että pariskunnalle tulee uuden kodin rakennustöissä ylitsepääsemätön paikka.

– Vaalikaa parisuhdettanne. Ei pidä hyllyttää suhdetta talon rakentamisen ajaksi ja yrittää nostaa se sieltä pois, kun talo on valmis.

– Koko rakennusprojektin ajan kannattaa yrittää panostaa niihin asioihin, jotka kukin pari kokee oman parisuhteensa ”liimaksi”, ja vahvistaa koko ajan sitä hyvää, joka tekee parisuhteesta toimivan.

– Uuteen kotiin muuttaminen on suuri muutos koko perheelle. Siitäkin kannattaa keskustella jo hyvissä ajoin, Glasberg kannustaa.