Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Tässä lähilomavinkit Maarianhaminaan, Tallinnaan ja Riikaan – viikonlopussakin ehdit kokea paljon

Maarianhamina, Tallinna ja Riika ovat houkuttelevia kohteita lähilomailuun.

Viikonloppu on mainion mittainen irtiotto arjesta. Ja kun matkustaa lähelle, ehtii jo muutamassa päivässä nähdä paljon. Lue lähilomavinkit Ahvenanmaan, Viron ja Latvian pääkaupunkeihin.

Maarianhamina

Ahvenanmaata ympäröivä meri pitää saariryhmän sään miellyttävän lämpöisenä pitkään ja saarille saadaan harvoin lunta ennen joulua. Niinpä moni saapuu syksyllä Ahvenanmaalle golf- tai metsästyslomalle. Esimerkiksi Ålands Golfklubbin uudistettu Slottsbana, josta avautuu upea näköala niin merelle kuin Kastelholman linnallekin, tarjoaa hienot puitteet golfin peluuseen.

1) Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Vuonna 2016 vuoden museoksi valittu Ahvenanmaan merenkulkumuseo tarjoaa nähtävää kaiken ikäisille. Interaktiivisuuteen panostavassa museossa pääsee kiipeämään laivan mastoon ja testaamaan omia perämiehen kykyjään. Lisäksi voi tutustua ahvenanmaalaisten merimiesten maailmalta tuomiin tuliaisiin, kuten aitoon merirosvolippuun! Samassa rakennuksessa museon kanssa sijaitsee laadukkaasta fine dining -ruoasta tunnettu ravintola Nautical.

2) Smakby

Vajaan puolen tunnin matkan päässä Maarianhaminasta sijaitsee vuoden kokiksi niin Suomessa kuin Ruotsissakin valitun Michael Björklundin ja hänen Jenny-vaimonsa luoma Smakby. Tämä makukylä koostuu ravintolasta, tislaamosta, paikallisten herkkujen myymälästä sekä juomakellarista. Muutaman vuoden kuluttua paikalla on myös hotelli ja konserttitalo.

3) Merikortteli

Maarianhaminan Itäsatamassa sijaitseva Merikortteli on yhdistelmä elävää merellistä historiaa ja paikallista käsityöosaamista. Korttelissa sijaitsee niin vierasvenesatama, museo, ravintoloita, käsityökauppoja kuin laivanrakennustelakkakin. Siellä rakennetaan parhaillaan kuunari Emeliaa, jonka pitäisi valmistua vuonna 2026.

Tallinna

Tänä vuonna syksyinen Tallinna tarjoaa rauhalliset puitteet viikonloppulomalle, kun katukuvasta puuttuvat kansainväliset turistiryhmät. Myös kaupungin museoissa ja näyttelyissä on väljää ja turvallista vierailla.

1) Tallinnan museoiden uudet näyttelyt

Tänä syksyn Tallinnan museoissa avautuu monta kiinnostavaa näyttelyä. Taidemuseo Kumuun avautuu Viron ensimmäinen muinaisen Egyptin taiteen suurnäyttely, joka toteutetaan yhteistyössä Amos Rex -museon kanssa. Esillä on 200 esinettä faaraoiden maan runsaasta taideperinnöstä. Kadriorgin taidemuseon Kissat ja koirat 1500-1800-luvun taiteessa -näyttely puolestaan tutkii kissojen ja koirien kuvaamista taiteessa ja nostaa esiin niiden tärkeyden, moninaiset roolit ja suhteen ihmisiin. Lentosataman Merimuseon uutuusnäyttelyn aiheena puolestaan ovat salaperäiset valtameret sekä Itämeri osana maailmanmerta.

2) Noblessnerin alue

Noblessnerin vanhasta sukellusvenetelakasta on muutamassa vuodessa kuoriutunut Tallinnan kiinnostavin nähtävyys. Meren rannalla sijaitseva uusi asuinalue tarjoaa kiinnostavan kokoelman nähtävyyksiä, kuten VR-teknologiaa hyödyntävän keksintötehdas Proton ja nykytaidetta esittelevän taidekeskus Kain sekä kiinnostavan valikoiman baareja ja ravintoloita. Noblessnerissa sijaitsevat myös Põhjala panimo ja panimoravintola, sisustuskauppa Kalhoj, leipomo Suhkruingel sekä jouluhullujen lempikauppa Shishi.

3) Joulutori & Piparkakkumania-näyttely

Tämänhetkisten tietojen mukaan Tallinnan palkittu joulutori on koronaviruksen takia avoinna normaalia lyhyemmän ajan. Tori avautuu ensimmäisen adventtina eli 27. marraskuuta, mutta sulkeutuu jo 27. joulukuuta. Lisäksi koko Tallinnan Vanhakaupunki pukeutuu tänä vuonna tunnelmalliseksi joulumaaksi. Suosittu Piparkakkumania-näyttely, jonka kaikki esineet on valmistettu piparitaikinasta, on avoinna 4.12.2020-7.1.2021. Näyttelyn teemana on tänä vuonna muoti.

Riika

Latvian pääkaupunki Riika tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa sekä historiasta kiinnostuneille että herkkusuille. Vanhan kaupungin lisäksi Riiassa on muitakin kiinnostavia kaupunginosia, kuten Alberta-kadulla sijaitsevat jugendtyyliset talot, puuarkkitehtuurista tunnetun Kalnciema-kadun korttelit sekä paikallista katutaidetta esittelevä sisäpiha Tallinn-kadulla.

1) Riian ravintolaviikko

Joka toinen vuosi Riiassa vietetään ravintolaviikkoa. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 12.-25. lokakuuta. Ravintolaviikon aikana Riian ravintoloissa voi nautti herkullisen kolmen ruokalajin aterian 20-25 eurolla.

2) Via Jurmala Outlet

Elokuussa avautui uusi hulppea outlet-kylä vain puolen tunnin ajomatkan päässä Riian keskustasta. Uusi Via Jurmala Outlet on sekä konseptiltaan että arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen, eikä toista samanlaista ole Baltian maissa. Outlet-kylän pinta-ala on 13 500 neliömetriä ja siellä on 70 erilaista myymälää sekä useita kahviloita ja ravintoloita. Myynnissä on yli 100 huippubrändin tuotteita.

3) Suklaamuseo Laima

Suklaatehdas Laima on latvialaisten Fazer, niinpä Laiman suklaamuseo on suklaanystävän must-kohde Riiassa. Museokierroksen aikana tutustutaan suklaan historiaan ja valmistukseen sekä maistellaan perinteistä kaakaota. Lisäksi voit osallistua suklaakonvehti-työpajaan. Museon yhteydessä on tehtaanmyymälä, josta voi ostaa suklaata kotiinviemisiksi.