Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | "Nyt on varmasti monia, jotka toivoisivat pääsevänsä edes johonkin" – lukijat kertovat, millaisista matkoista he unelmoivat

Korona-aikana upeimmat lomamatkat tehdään mielikuvituksessa.

Koronapandemia on rajoittanut matkailua kovalla kädellä. Moni on joutunut jättämään suunnitellun ulkomaanmatkan väliin.

Korona-aikana täytyy tyytyä lähinnä suunnittelemaan ja unelmoimaan reissuista – sekin on jo jotakin.

– Nyt on varmasti monia, jotka toivoisivat pääsevänsä edes johonkin matkalle, arvioi Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Juho Pesonen.

Toisaalta on niitäkin, jotka haaveilevat vain, että asiat palaisivat normaaleiksi.

– Moni ei myöskään välttämättä edes unelmoi nyt matkoista, sillä unelmien herättämiseen tarkoitettua matkailumarkkinointia on ollut niin vähän, Pesonen pohtii.

Korona-aikana kotimaanmatkailu on ollut nosteessa. Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksessa on tutkittu Suomen ”uutta luksusta”, jota markkinoidaan vahvasti ulkomaalaisille: se tarkoittaa rauhallista, hyvin suunniteltua ja korkeatasoista luontoelämystä jossain päin Suomea.

Seuraavaksi varmaan unelmoidaan avaruusmatkasta.

Juho Pesonen

Pesonen arvioi, että nyt entistä useammat suomalaisetkin ovat intoutuneet haaveilemaan esimerkiksi Lapin-matkasta.

– Aika moni unelmoi nyt siitä, että pääsisi Lappiin kokemaan revontulet, huskyajelut ja hyvät ruuat. Tästä kertoo jo se, että moni on tulistunut Lapin-matkojen kovista hinnoista. Tunnereaktiota ei olisi, jos kiinnostusta ei olisi.

Perinteisesti ihmiset unelmoivat lomista, joille heidän on vaikea päästä: kohteet sijaitsevat kaukana tai matkat ovat kalliita.

Pesosen mukaan matkanjärjestäjä Tui ja Matkamessut ovat viime vuosina kartoittaneet suomalaisten unelmakohteita, ja kyselyjen perusteella kärjessä ovat trooppiset rantalomakohteet ja isot kaupungit.

– Mauritius, Malediivit, Jamaika, New York, Pesonen luettelee.

Näistä kestosuosikeista suomalaiset ovat haaveilleet jo pitkään. Vuosikymmenten saatossa tilanne on kuitenkin muuttunut.

– Aikoinaan unelmakohteena oli Aurinkorannikko. Kun siitä on tullut normaali kohde, unelmoinnissa on siirrytty kaukaisempiin ja eksoottisempiin kohteisiin.

Kaukomatkatkin ovat halventuneet, joten unelmia on voinut toteuttaa entistä helpommin.

– Kohta maailmassa ei ole enää kohteita, joista voisi haaveilla, kun kaikki on nähty. Seuraavaksi varmaan unelmoidaan avaruusmatkasta, Pesonen naurahtaa.

Ihmisten matkaunelmat voivat muuttua etenkin, jos pandemia kestää vuosia. Pesosen mukaan korona rukannee alalla eniten lentoliikennettä, joten lentomatkailuun liittyvä unelmointi voi hiipua.

– Jos taas näyttää siltä, että matkailu palaa entisille urilleen jo ensi vuonna, paljonkaan ei muutu, Pesonen uskoo.

Hän toivoo, että matkailu aukeaa laajalti jo ensi vuonna ja ihmiset pääsevät toteuttamaan unelmiaan myös Lapissa.

Pesonen huomauttaa, että matkoista unelmointi tekee hyvää.

– Se vie ajatuksia pois arkipäivästä ja auttaa jaksamaan. Monet nauttivat siitä, että saavat katsoa kuvia hienoista paikoista ja tehdä matkasuunnitelmia.

Tutkimuspäällikölläkin on oma matkahaaveensa.

– Se on kahden viikon Karibian-risteily kaikilla herkuilla. Kyseessä on tällä hetkellä maailman kestämättömin tapa matkustaa, joten se saa toistaiseksi pysyä vain unelmana. Katsotaan sitten 10–20 vuoden päästä, voiko sinne matkustaa hyvällä omallatunnolla, Pesonen hymähtää.