Ihmissuhteet: Korona teki deittailusta haastavaa – "Parisuhteessa olevat tuomitsevat"

Sinkkubloggaaja uskoo, että Tinderin käyttö on lisääntynyt koronan myötä, kun ihmisiä tapaa entistä vähemmän.

Anniina Virtanen

Helsingissä asuva Sanni, 25, on ollut sinkkuna puolitoista vuotta. Korona-aikana deittailukin on muuttunut haastavammaksi.

– Tuntuu, että parisuhteessa olevat ihmiset tuomitsevat, jos käy deittailemassa uusia ihmisiä. Pitäisi ymmärtää myös se, että jos ei ole parisuhdetta, sinulla ei ole ketään. Se on henkisesti todella raskasta, Sanni toteaa.

Keväällä hänkään ei halunnut tapailla ketään, koska ei tahtonut ottaa riskiä, että deittailun vuoksi altistaisi ketään läheisiään koronalle.

– Nyt tilanne on jo vähän helpottanut, mutta se on edelleen alitajunnassa. Ennen ei tarvinnut ajatella ketään muuta, kun deittaili, paitsi itseä ja sitä toista, hän toteaa.

Tinder on mullistanut suomalaisten deittikulttuurin täysin. Näin sanoo Kalliossa asuva sinkkubloggaaja ja -kirjailija Henriikka Rönkkönen, 36.

Hän muistaa ajan ennen treffisovellus Tinderiä. Vielä kuusi vuotta sitten käytössä olivat eri deittisivustot tai sitten kumppaneita pokailtiin baareista.

Ghostaaminen voi perustua siihen, että haluaa vain seksiä.

– Tinderin myötä treffeillä käyminen ei ole enää suurta ja ihmeellistä, kuten se ennen oli, Rönkkönen sanoo.

Tinder-treffeihin suhtaudutaan Rönkkösen mielestä sillä keveydellä kuin siinä vaiheessa pitääkin, eikä treffeistä tehdä isoa numeroa.

Kirjailija Henriikka Rönkkönen on huomannut, että treffikulttuuri on muuttunut Tinderin myötä. Päivi Tuovinen

Keveys on tosin johtanut siihen, että deittailu voi joskus käydä jopa työstä, toteaa Sanni. Välillä treffejä voi olla paljonkin lyhyen ajan sisällä.

– Latasin Tinderin oikeastaan saman tien, kun parisuhde päättyi 1,5 vuotta sitten. Hiljakseen aloin tapailla ihmisiä. Olen keskustassa töissä, joten treffejä on helppo sopia.

Monen muun nuoren aikuisen tapaan Sanni etsii seuraa Tinderistä, koska sitä kautta treffit järjestyvät helposti.

Muita treffisovelluksia olisi tarjolla, mutta Sannin mukaan Tinderissä ovat ”kaikki”. Se on myös osaksi ongelma, sillä Tinderissä osa etsii vakavampaa ja osa pelkkää seksiä ja loput jotain siltä väliltä. Sannin mielestä keskimmäinen ryhmä on koko ajan kasvanut.

– Ihmisten käyttäytyminenkin, kuten ghostaaminen, voi perustua siihen, että heidän intressinään on hakea vain seksiseuraa Tinderistä, hän arvelee.

Sanni uskoo, että Tinderin käyttö on lisääntynyt koronan myötä, kun ihmisiä tapaa entistä vähemmän. Hän toteaa, että on harvinaista löytää treffiseuraa muualta. Se luo kuitenkin ihmisiin tutustumisessa omat haasteensa.

– Kun tapaa Tinderin kautta ihmisen, joka tekee ihan eri asioita kuin sinä ja liikkuu ihan eri piireissä, on vaikea parin kerran perusteella saada oikeaa kuvaa ihmisestä. Sen vuoksi jotkut hyvätkin deitit tippuvat nopeasti pois kuvioista, Sanni luonnehtii.

Henriikka Rönkkönen muistuttaa, että tinder-treffeihin on hyvä suhtautua kevyesti. Treffitilanteet voivat päättyä myös niin, ettei deitti saavukaan paikalle. Päivi Tuovinen

Henriikka Rönkkönen sanoo, että voikin olla onnekas, jos tapaa kiinnostavan ihmisen esimerkiksi juhlissa tai vaikka työpaikan tapahtumassa.

– Näet ihmisen silloin ihan eri valossa kuin jos hän tulee kiillotettuna treffeille. Siksi kaikki aistit vain auki, että huomaa, ketä lähipiirissä pyörii, hän vinkkaa.

Sannin nimi on muutettu.

Deittailu

kirjailija rakastui

Henriikka Rönkkönen on pitänyt sinkkublogia viisi vuotta ja kirjoittanut kolme sinkkukirjaa. Voisi siis sanoa, että hän tietää sinkkuudesta paljon.

– Tinderin plärääminen on ”peliä”, mutta en usko, että kukaan ajattelee, että pelaisin ihmissuhteilla, hän sanoo suositusta deittisovelluksesta.

Rönkkösen mukaan Tinderistä voi löytää myös ”tosi rakkauden”.

– Todella monet ovat löytäneetkin. Mielestäni siinä vaiheessa, kun aletaan viestittelemään, kannattaa sopia tapaaminen aika nopeasti, ettei ala luomaan ihmisestä liikaa mielikuvia. Jos molemmilla on kivaa, siitä se lähtee kehittymään.

Pitkään sinkkuna ollut Rönkkönen paljastaa olevansa tällä hetkellä rakastunut. Hän ei kerro, mistä ”ihana mies” löytyi muun muassa siksi, että haluaa vetää julkisuudelle myös rajat.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut