Kirjat: Tämä jo 70-osaiseksi paisunut kirjasarja ei hyydy – divareille siitä tuli taakka: "Jonkin verran niitä ostetaan esimerkiksi syntymäpäiväsankareille"

Mitä Missä Milloin on kirjahyllyjen tosiklassikko.

Mitä Missä Milloin -kirjasarjan päätoimittaja Ulla Böhling odottaa hetkeä, kun vuoden 2021 MMM saapuu jälleen painosta. Vuosikirja täyttää jo 70 vuotta. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Uudenmaankadulla on työhuone, jossa syntyy joka vuosi suomalaista kirjahistoriaa.

Otavan julkaisema Mitä Missä Milloin on jälleen lokakuussa ilmestyvä vuosikirja, jonka ensimmäinen osa rynnisti kauppoihin lähes päivälleen 70 vuotta sitten.

– Sarjaa on painettu kaikkiaan runsaat 5,5 miljoonaa kappaletta eli käytännössä jokaiselle suomalaiselle riittäisi siitä määrästä oma kirja, kertoo kirjasarjan päätoimittaja Ulla Böhling.

Koko sarja vie kirjahyllyyn asetettuna hieman yli kaksi metriä. Melkoinen määrä suomalaisia on myös kerännyt sarjan kaikki 70 osaa.

Böhling vastasi jo viime vuonna vuosikirjan sisällöstä.

– Toimitustyö aloitetaan Otavalla vähintään vuotta aikaisemmin, sillä ajankohtaisia artikkeleita tilataan lukuisilta asiantuntijoilta, Böhling kertoo.

Meillä ei edes keskustella MMM:n lopettamisesta.

Uudessa kirjassa on laajat artikkelit esimerkiksi Aunuksen Karjalasta, dronekoptereista, 1600-luvun naisista, aurinkokunnan tutkimuksesta ja Euroopan poliittisesta tilanteesta.

– Kirja on aikataulutettu niin, että se ilmestyy aina Helsingin kirjamessujen alla.

Vuosikirjan keskeisintä antia on lähes legendaarinen uutiskatsaus, joka kattaa kalenterivuoden keskeisimmät tapahtumat syksystä syksyyn. Tätä katsausta kirjoitetaan käytännössä päivittäin.

Kirjan sisarlaitoksia on aikanaan ilmestynyt kaikissa Pohjoismaissa, mutta Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa niiden julkaiseminen on lopetettu.

Onko sarjalla edessään sama kohtalo myös Suomessa?

– Otavassa ei ole käyty minkäänlaisia keskusteluja siitä, etteikö sarjaa julkaistaisi edelleen. Uskon, että sillä on edessään vielä monia vuosia, Böhling arvioi ja taputtaa kymmenien kirjojen kekoa pöydällä.

Nyt jo 70-osaiseksi paisunut kirjasarja on kuitenkin melkoinen taakka esimerkiksi antikvariaattien pitäjille.

– Vielä kymmenen vuotta sitten sarja meni hyvin kaupaksi, mutta nyt ei sen kyselijöitä juuri ole, kertoo Kampintorilla liikettään pitävä, Suomen antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Surojegin.

– Jokin aika sitten minulle tarjottiin täydellistä Mitä Missä Milloin -sarjaa, mutta en ottanut sitä myyntiin.

– Jonkin verran MMM-kirjoja ostetaan esimerkiksi syntymäpäiväsankareille, kun he täyttävät pyöreitä vuosia.

Joka tapauksessa vuoden 2021 MMM saapuu kirjakauppoihin aivan näinä päivinä.

Helsingin Kirjamessut järjestetään virtuaalisesti 22.–25. lokakuuta.

Mitä Missä Milloin 70 vuotta

Oppia haettiin Tanskasta saakka

Suomen pitkäikäisin tietokirjasarja.

Ensimmäinen osa ilmestyi lokakuussa 1950.

Esikuvana vuodesta 1933 alkaen Tanskassa ilmestynyt Hvem Hvad Hvor.

Vastaavia sarjoja on julkaistu Pohjoismaiden lisäksi myös Virossa, Sveitsissä ja Alankomaissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut