Ruoka: Leipuri-kondiittoriopiskelijat loihtivat kaksi erilaista kakkua äideille – katso tästä reseptit

Ideana oli suunnitella helppo ja hieman enemmän osaamista vaativa kakku. Syntyi hurmaava marenkikakku ja puolukkaa ja tummaa suklaata yhdistävä juustokakku.

Kaksi erilaista mutta yhtä maistuvaa kakkua. Edessä marenkikakku ja takana juustokakku. Hanna Marjanen

Eija Marja-aho

Rapeaa marenkia, pehmeää tuorejuustokermaa, hilloa, suklaata, kinuskikastiketta ja vadelmia. Äidin oma juhlakakku on herkullinen ja suloinen. Näyttävyydestään huolimatta kakku on helppo valmistaa, sillä oikominen on sallittua.

Kakun ideoivat leipuri-kondiittoriopiskelijat Satu Niininen, Noora Andlin, Tessa Kauppinen ja Sonja Stevens.

Alusta asti oli selvää, että perinteisen kermakakun sijaan tehdään jotain muuta. Kaikki pitivät marenkia hyvänä ideana, joten siitä lähdettiin liikkeelle. Tärkeää oli myös se, että tarvittavat välineet löytyvät kotoa ja raaka-aineet tavallisesta kaupasta.

– Marengin ja kinuskikastikkeen voi ostaa myös valmiina, jolloin tehtäväksi jää kakun kokoaminen. Se kannattaa tehdä vasta juhlapäivänä, ettei marenki pehmene, naiset opastavat.

Myös hillon voi vaihtaa mieleisekseen ja koristella kakun oman maun mukaan.

Toiseksi kakuksi opiskelijat suunnittelivat puolukka–tummasuklaajuustokakun. Siihen saa käytettyä talven jäljiltä jääneitä pakastepuolukoita.

Satu Niininen (vas.), Tessa Kauppinen, Sonja Stevens ja Noora Andlin valmistuvat kesäkuun alussa ammattiin. Kakkujen suunnitteleminen ja valmistaminen on mieluisaa työtä. Hanna Marjanen

Nelikolla on takanaan kaksi vuotta elintarvikealan perustutkinnon opintoja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa. Loppusuora häämöttää, sillä valmistujaisia juhlitaan kesäkuun alussa.

Koulutukseen he hakeutuivat siksi, että pitävät leipomisesta ja halusivat kehittyä siinä paremmiksi.

– Tulin aluksi vähän kokeilumielessä, mutta innostuin pian ja nyt haluan jatkaa alalla, Satu Niininen, 24, sanoo.

– Olen pitänyt leipomisesta, mutta olin pitkään vegaani ja ajattelin, ettei ala sovi minulle sen vuoksi. Nyt haluaisin erikoistua leipurimestariksi, Noora Andlin, 21, kertoo.

– Haaveilin pitkään alasta. Koulutus on ollut sellaista, mitä ajattelinkin, eli monipuolista. Olen tykännyt tosi paljon, Tessa Kauppinen, 34, sanoo.

– Kauniit kakut saivat minut kiinnostumaan alasta. Hain koulutukseen ja pääsin, enkä ole katunut, Sonja Stevens, 22, toteaa.

Satu Niininen kaataa kinuskia marenkikakun päälle. Hanna Marjanen

Parasta koulutuksessa ovat olleet käytännön työt. Opintoihin kuuluu myös yksi viikoittainen teoriapäivä, ja vaikka se ei aina innostaisikaan, sen merkitys ymmärretään.

– Luovuutta ei pysty käyttämään, ellei osaa perusasioita, Stevens tiivistää.

Leipomisen opetteleminen aloitettiin ruokaleivistä. Sen jälkeen siirryttiin tekemään kahvileipiä, pikkupullia, kahvikakkuja ja pikkuleipiä sekä lopuksi monipuolisesti erilaisia konditoriatuotteita.

Nelikosta jokainen on löytänyt myös oman suosikkileipomuksensa. Niinisen mielestä kivointa on leipoa kermakakkuja, kun taas Andlinin suosikki on ruisleipä, Kauppisen leivät ja pullat ja Stevensin hapanjuurileipä.

Nelikosta kenelläkään ei ole vielä työpaikkaa tiedossa. Lähitulevaisuuden työllisyysnäkymiä he eivät pidä kovin hyvinä mutta uskovat, että ajan myötä tilanne muuttuu.

– Jos rohkeasti lähtee hakemaan ja on valmis muuttamaan työn perässä, töitä kyllä löytyy, he uskovat.

Oma yrityskään ei tunnu mahdottomalta ajatukselta. He ovat saaneet pientä tuntumaa siihen pyörittämällä perustamaansa Herkkutaikurit-yritystä.

Herkkutaikurit valmistaa kahden viimeisen koulukuukauden aikana leipää ja leivonnaisia myyntiin oppilaitoksen myymälään. Tuoton he saavat jakaa keskenään.

Äidin Unelma -marenkikakku

8–10:lle

Marenkipohjat:

1,75 dl sokeria

3 dl kananmunan valkuaista

Vinkki! Voit myös ostaa kaupasta valmiita marenkipohjia.

Täyte:

4 dl vispikermaa

160 g tuorejuustoa

100 g vadelmahilloa tai jotain muuta haluamaasi hilloa

Kinuski:

1 dl vispikermaa

1 dl fariinisokeria

Vinkki! Voit myös ostaa kaupasta valmista kinuskikastiketta.

Lisäksi:

tummaa suklaata

koristeita (marjoja, keksejä, karkkia...)

1. Valmista marenkipohjat. Vatkaa kananmunan valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi ja kiinteäksi vaahdoksi.

2. Piirrä leivinpaperille kolme haluamasi muotoista pohjaa (yhden halkaisija on noin 15 cm). Laita marenkimassa pursotuspussiin tai vahvaan pakastuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle pellille kolme pohjaa.

3. Kuivata marenkeja 50–80-asteisessa uunissa muutama tunti ja avaa sitten uunin luukku. Marenkien kannattaa antaa seistä sammutetussa uunissa vielä yön yli luukku raollaan.

4. Kun marengit ovat kuivuneet, sulata suklaa. Sivele sula suklaa marenkipohjille molemmin puolin, jätä kuitenkin alimman kappaleen pohja ilman suklaata. Anna suklaan kuivua.

5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto ja vadelmahillo keskenään. Yhdistä valmis kermavaahto ja tuorejuustoseos.

6. Laita seos pursotinpussiin tai vahvaan pakastuspussiin ja pursota sitä ensimmäisen marenkipohjan päälle mutta jätä reunoille vähän tilaa. Aseta seuraava pohja ja pursota samalla tavalla. Aseta kolmas pohja kakun kanneksi.

7. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Kun seos alkaa kuplia, voit testata, onko kinuski valmista. Ota lasillinen kylmää vettä ja tipauta sinne pari pisaraa kinuskia. Jos kinuskipisarat pysyvät kasassa, kinuski on valmis.

8. Valuta hieman valmista kinuskia kakun keskelle ja anna sen hetki tasoittua. Jätä reunoille hieman tilaa pursotuksia varten. Pursota kakun reunoille ruusuja ja koristele haluamallasi tavalla.

Puolukka–tummasuklaajuustokakku

Keksipohja

180 g digestive-keksejä

75 g voita tai margariinia

1. Murskaa keksit ja lisää niihin sulatettu voi.

2. Sekoita tasaiseksi ja painele reunavuokaan.

Suklaatäyte

350 g tummaa suklaata

5 dl vispikermaa

400 g tuorejuustoa

2 dl sokeria

1–2 tl vaniljasokeria

1. Voitele vuoka öljyllä ja vuoraa sen pinta tomusokerilla.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita se hetkeksi kylmään. Sulata suklaa mikrossa. Suklaa palaa helposti, joten sekoita sitä noin 10 sekunnin välein.

3. Notkista tuorejuusto ja sokeri kulhossa.

4. Lisää sula suklaa tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää seokseen kermavaahto ja vatkaa tasaiseksi.

5. Kaada seos vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään yön yli tai pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Puolukkatäyte

5 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

2 dl puolukkasurvosta

1 dl sokeria

200 g valkosuklaa-limerahkaa

2 rkl sitruuna- tai limemehua

1. Sekoita puolukkasurvos, sokeri ja rahka toisessa kulhossa. 2. Kuumenna sitruunamehu ja liuota puristetut liivatteet siihen. Valuta liemi ohuena nauhana puolukkaseokseen koko ajan sekoittaen.

3. Sekoita joukkoon kermavaahto.

4. Kaada täyte jähmettyneen suklaatäytekerroksen päälle. Anna hyytyä kylmässä noin tunnin ajan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut