Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Myrskyluodon Maijan maisemissa riittää rauhaa ja perinteistä saaristolaistunnelmaa

Klobben-saari sijaitsee Pohjois-Ahvenanmaalla, noin parinkymmenen minuutin venematkan päässä Saltvikista.

Klobbenin saarella Ahvenanmaalla on suloisen kauniina kesäpäivänä niin tyyntä, ettei pieninkään tuulenväre riko meren pintaa.

Tällaisena päivänä voi saaren rantaan lipuvan veneen kannelta nähdä helposti monen metrin syvyyteen, aina merenpohjaan asti.

Syksyllä myrskyjen aikaan Klobben osoittaa toiset kasvonsa. Pohjoistuulen puhkuessa luonto näyttää kaiken voimansa ja aallot vyöryvät matalimpien kallioiden yli.

Klobbenin korkeimmallakin paikalla pärskeet ulottavat suolaiset sormensa mökin ikkunoihin. Miljoonien vuosien aikana vellova meri on hionut saaren kallioista sileäpintaisia.

Ahvenanmaan pitkään asutuilla saarilla on oma sielunsa ja tunnelmansa. Klobben tarjoaa häivähdyksen aikakaudesta, jolloin saaristolaiset asuivat karuilla saarillaan pienissä mökeissään, avomeren äärellä.

Mökkejä rakennettaessa on kunnioitettu vanhoja saaristolaisperinteitä.

Mökkejä rakennettaessa on kunnioitettu vanhoja saaristolaisperinteitä. Aitous ja yksinkertaisuus ovat täällä ylellisyyttä.

– Silverskär on ihanteellinen kohde kokoontua ja työskennellä omassa rauhassa ilman ympäristön hälinää, Visit Ålandin Sanna Könönen-Wahlstedt kuvailee.

Silverskärin saaret on ensimmäinen Green Key -sertifioinnin saanut matkailualan yritys Ahvenanmaalla.

Ajomatka Maarianhaminasta Pohjois-Ahvenanmaan Saltvikiin vie puolisen tuntia ja venematka satamasta Klobbenille parikymmentä minuuttia.

Matkalla ohitetaan Silverskär Islandsin saarikohteet – Samppanjavahdin luoto, erakkosaari Sviskär sekä upeasti säilynyt perinteinen saaristolaistila Silverskär, joka on saanut nimensä saarella aikaisemmin sijainneesta hopeakaivoksesta.

On monia hyviä syitä matkustaa Klobbenille, pakoon kaikkea arkista, järjestämään kokouksia tai juhlia tai vain nauttimaan hienosta saaristoluonnosta, päiväksi, vuorokaudeksi, viikonlopuksi tai vaikka koko viikoksi.

Rauha on taattu, sillä koko saari on aina vain yhden seurueen käytössä. Saarella on päärakennus, suola-aitta ja 10 mökkiä, joissa on yhteensä 32 makuupaikkaa sekä moderni kokoustekniikka ja yhteydet ulkomaailmaan.

Päärakennuksessa istutaan 500 vuotta vanhasta männystä tehtyjen tukevien pöytien ympärillä. Penkeille on levitetty hylkeennahkoja. Puut on kaadettu Saltvikin metsistä ja tapa rakentaa on perinteinen. Terva tuoksuu ja myrskylyhdyt odottavat illan tuloa.

Klobbenin saaren saaristolaismökit rakentanut Johan Mörn kertoo rakennusmateriaalina käytetyn myös 1700-luvulta peräisin olevan laivan puurakenteita. Lattian omaperäinen väri on Mörnin mukaan syntynyt vuosien varrella sen käsittelyyn käytetyistä 48 pullollisesta punaviiniä, Koskenkorvasta ja samppanjasta.

Mörn on kestävyysajattelun puolestapuhuja, joka ottaa usein kantaa luonnon puolesta. Hänet on palkittu erilaisista kestävyysprojekteistaan. Mörn on myös paikallisen ruoan lähettiläs, joka on keksinyt axgan-nimen kuvaamaan Ahvenanmaalla tuotettua ja jalostettua ruokaa.

Saaren eteläpäässä, matalalla kalliolla olevat nukkumismökit on rakennettu hitaasti kasvaneista saaristolaismännyistä. Mökit saavat pintaansa ajan myötä harmaan patinan.

Klobbenin pohjoisrannalla, saaren korkeimmalla paikalla, sijaitsee kahdelle hengelle tarkoitettu saaristolaismökki. Mökin vieressä on kaksi puuveistosta, jotka kuvaavat miestään mereltä odottavaa Myrskyluodon Maijaa lapsineen.

Lyhyen venematkan päässä Klobbenilta sijaitsee Simskälan saari, jolla Anni Blomqvist asui koko elämänsä ajan ja kirjoitti siellä suositut Myrskyluoto-kirjansa.

Hyvä ruoka syntyy Klobbenilla paikallisista raaka-aineista.

Silverskärissä on oma lihaleikkaamo, jossa paikallisen laidunkarjan lihaa paloitellaan ja riiputetaan. Jos kalaonni ei suosi, lähiseudun tutuilta kalastajilta saadaan pöytään aina tuoretta, samana päivänä merestä pyydettyä saalista.

– Meillä on viitisenkymmentä paikallista tavarantoimittajaa, jotka toimittavat keittiöön kunkin sesongin tuotteita. Siksi pystymme tarjoamaan monipuolisen menun ympäri vuoden, Silverskärin keittiömestari Gustav Eriksson kertoo.

Kaikkia saarelle saapuvia vieraita tervehditään perinteisellä Ahvenanmaan pannukakulla, joka valmistetaan riisi- tai mannapuurosta, maustetaan kardemummalla ja nautitaan luumukiisselin ja kermavaahdon kera.