Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oma raha | Suomalaisilla on lähes kolme miljardia ulkomailta otettuja kulutusluottoja – korona pysäytti lainamäärän kasvun

Suomalaiset ottivat ennen koronapandemian alkua kiihtyvällä tahdilla kulutusluottoja ulkomailta. Euroopan keskuspankin ja muiden lähteiden mukaan suomalaisilla oli vuoden 2020 alkupuolella maan ulkopuolisista luottolaitoksista lainaa lähes kolme miljardia. Ulkomailta otettujen lainojen määrä ehti tuplaantua kolmessa vuodessa.

Koronapandemia pysäytti kasvun, ja tämän vuoden toisella kvartaalilla lainamäärä putosi vajaaseen 2,8 miljardiin euroon.

Ennen koronapandemiaa Suomen ulkopuolella toimivat luottolaitokset myönsivät Suomen kulutusluotoista jo noin 27 prosenttia. Erityisen nopeasti markkinaosuuttaan kasvattivat digitaalisia jakelukanavia aktiivisesti hyödyntävät ulkomaiset digipankit ja pikalainayhtiöt.

Kehitys on tuonut mukanaan myös ongelmia. Kilpailu- ja kuluttajaviraston ryhmäpäällikkö Paula Hannula kertoo, että osalla rajan yli toimivista luottolaitoksista on ollut toiminnassaan huomautettavaa.

– Markkinoille on tullut paljon erilaisia toimijoita. Osalla on paljon erilaisia puutteita lainsäädännön noudattamisessa.

Aivan oman lukunsa muodostavat huijausyhtiöt, jotka markkinoivat luottoja, joita ei ole tarkoituskaan myöntää.

Markkinoille on tullut paljon erilaisia toimijoita. Osalla on paljon erilaisia puutteita lainsäädännön noudattamisessa.

Paula Hannula

– Kuluttajan kannattaakin huolellisesti katsoa, kenen kanssa asioi. Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulta löytyvät rekisteröidyt luotonantajat, Hannula opastaa.

Periaatteessa sekä kotimaisilta että ulkomaisilta toimijoilta otettuihin lainoihin pätee sama kuluttajansuoja. Riskit on Hannulan mukaan kuitenkin hyvä tunnistaa.

– Riidanratkaisumekanismit ovat olemassa, mutta jos toiminta on rajat ylittävää, niiden soveltamisessa voi olla vaikeuksia.

Hannulan mukaan hälytysmerkkejä kuluttajalle ovat nimenomaan puutteet luotonantajan rekisteröinnissä tai yhteystiedoissa. Kuluttajan tulisi myös suhtautua varauksella luottoa edellyttäviin etukäteismaksuihin.

– Eri toimijoita kannattaa muutenkin vertailla ja arvioida myös omaa takaisinmaksukykyä. Usein lainan kuukausimaksut tai vuotuinen kustannustaso voivat näyttää kohtuullisilta, mutta pitkällä laina-ajalla ne moninkertaistuvat.