Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnairin hyvityspalvelua käyttää vain sadasosa matkustajista – auttaako lentopäästöjen kompensointi oikeasti?

Asiantuntijan mukaan lennon välttäminen on aidoin ilmastoteko. Päästöjen hyvitys on kuitenkin järkevää, jos lento on välttämätön.

Mitä lentopäästöjen kompensaatio tarkoittaa, ja miten matkailija voi sen tehdä, Sitran asiantuntija Mariko Landström?

Lennolla aiheutettu ilmastohaitta kumotaan vähentämällä päästöjä tai sitomalla päästöjä vastaava määrä jossain muualla.

Perinteisessä kompensoinnissa ostetaan kansainvälisiä päästövähennysyksiköitä. Näitä tuotetaan pääasiassa kehittyvissä maissa erilaisissa hankkeissa. On esimerkiksi pienimuotoista uusiutuvan energian rakentamista, metsittämistä ja metsäkadon ehkäisyä.

Tällaisilla kompensaatioilla on yleensä arvostettu sertifikaatti. Kolmas osapuoli on varmentanut hankkeen ilmastohyödyn tietyn standardin kriteerien mukaan.

Kompensaatiohankkeista voi syntyä myös oheishyötyä. Jos esimerkiksi puiden kerääminen ja poltto vaihdetaan energiatehokkaaseen lieteen, se säästää luontoa, vähentää hengityselinsairauksia ja vapauttaa aikaa naisilta ja lapsilta. Lapset voivat päästä kouluun.

Yksi kompensointitapa on EU:n päästökauppa. Palveluntarjoajat ostavat markkinoilta pois päästöyksiköitä, jotka ovat siten pois energiantuotannon ja teollisuuden käytöstä.

Suomessa on useita kymmeniä maankäyttösektorilla toimivia palveluntarjoajia: istutetaan puita, lannoitetaan metsiä, ennallistetaan soita. Toiminta on uutta, joten hankkeet eivät pääsääntöisesti ole sertifioituja eivätkä aina täytä kaikkia kompensaation kriteereitä. Tällaisen palvelun ostanut voi ajatella rahoittavansa kotimaisia ilmastotoimia.

Lennon ostanut voi myös lahjoittaa ympäristöjärjestöille rahaa vaikuttamistyöhön. Vaikutus päästöihin ja kompensaation määrä jäävät epävarmoiksi, mutta lahjoittaja saa vaikuttaa siihen, että valtiot tekisivät tulevaisuudessa yhä enemmän toimia ilmaston hyväksi.

Jos lennon välttäminen ei ole vaihtoehto, kompensaatio on arvokasta ja järkevää.

Mariko Landström

Onko lentopäästöjen kompensaatiosta oikeasti hyötyä, vai ostetaanko sillä vain hyvä omatunto?

Kumpikin pitää paikkansa. Hankkeista on aitoa hyötyä, mutta ei voi väittää, että aiheutettu ilmastohaitta tällä kokonaan poistuisi. Päästöjen välttäminen on ensisijaista.

Hankkeisiin ja kompensaatiotapoihin liittyy aina epävarmuuksia. On hyvä pohtia, voiko matkustaa muuten kuin lentäen tai voiko matkustaa lähemmäs tai kotimaassa. Jos lennon välttäminen ei ole vaihtoehto, kompensaatio on arvokasta ja järkevää.

Jotta päästöt oikeasti kumoutuvat, kompensaatiolle on erilaisia kriteerejä. Ensinnäkin tuotetun ilmastohyödyn pitää olla todellista niin, että sen voi mitata eikä päästö esimerkiksi siirry hiilivuodon kautta muualle. Hiilivuoto tarkoittaa, että päästö tapahtuu kuitenkin jossain muualla, esimerkiksi hankkeessa vältetty metsäkato vain siirtyy toiselle alueelle.

Päästön välttämisen tai sitomisen pitää olla pysyvää. Lentämisestä syntyneet hiilidioksidipäästöt pysyvät ilmakehässä erittäin pitkään, meidän näkökulmastamme pysyvästi. Jos istuttaa puun ja tuo puu myöhemmin hakataan pois tai istutettu metsä palaa, kompensaatiota ei ole tapahtunut.

Päästöjen välttämisen tai sitomisen pitää olla lisäistä. Se tarkoittaa, että ilman kompensaatiohanketta päästövähennystä ei olisi syntynyt, ja hanketta ei olisi voitu toteuttaa ilman päästöyksiköistä saatua tuloa.

Kuinka luotettavaa kompensaatio on?

Markkinoilla on paljon erilaista tarjontaa. Kaikki hankkeet eivät täytä kriteerejä. Standardit pyrkivät minimoimaan epävarmuuksia. Jos hankkeessa esimerkiksi metsitetään tai vähennetään metsäkatoa, on olemassa riski, että metsä palaa. Tätä varten pidetään buffereita, eli kaikkea hankkeiden metsää ei myydä kompensointiin.

Lentoyhtiöt huomioivat yleensä vain hiilidioksidipäästöt, mutta lentämisestä syntyy muitakin päästöjä.

Niklas Kaskeala

Jotkut palveluntarjoajat valitsevat sertifioiduistakin hankkeista vain parhaita tai kompensoivat varmuuden vuoksi moninkertaisesti.

Paljonko lentopäästöjen kompensaatio maksaa kuluttajalle?

Palveluiden hinta vaihtelee euroista muutamiin kymmeniin euroihin tuhatta kiloa ilmastopäästöjä kohden.

Kuinka paljon lentopäästöjä kompensoidaan?

Osuus on vielä hyvin pieni, ja suurin osa on yritysten eikä yksittäisten kuluttajien ostamia. Asiat voivat kuitenkin muuttua nopeasti. Suomessa ja kansainvälisesti kompensaatiomarkkina on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa.

Lentämisen lisäksi voi kompensoida muustakin elämisestä tulevia päästöjä, joita ei voi välttää. Monet yritykset kompensoivat kaikki niiden toimintaan liittyvät päästöt.

2,5

Lähde: Compensate