Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväkävijäkin ehtii sukeltaa syvemmälle Tukholmaan – tässä vinkit parhaisiin elämyksiin

Ruotsinlaivalla päiväksi Tukholmaan. Tämän reissun on moni tehnyt. Laiva-aamiaisen jälkeen kierretään Sergelin torin ympäristöä. Syödään ja juodaan ja vaelletaan Drottninggatania ihmetellen, kuinka monta matkamuistomyymälää mahtuukaan yhdelle kadulle. Gamla stanin läpi kulkevalla Västerlånggatanilla ihmetellään samaa.

Jos mukana on lapsia, ehditään piipahtaa Skansenilla tai Gröna Lundissa. Aikuisporukassa kierrellään ehkä Södermalmin putiikkeja.

Päiväturistinkin kannattaa tutustua Tukholmaan pintaa syvemmältä. Tässä vinkit parhaisiin Tukholma-elämyksiin.

1 Vanhaakaupunkia eli Gamla stania ei voi tietenkään sivuuttaa. Kapeat mukulakivikadut houkuttelevat päämäärättömään samoiluun.

Vanha tori on Tukholman kuvauksellisimpia paikkoja, ja sen laidalla on tunnelmallisia kahviloita, kuten Kaffekoppen. Turistikrääsän väliin mahtuu myös oikeita käsitöitä myyviä liikkeitä. Näistä esimerkkejä ovat Hilda Hilda ja Studio Lena M.

Scifi- ja fantasiafanin ei pidä missata valtavaa Science fiction bokhandelnia, jossa Harry Potter -faneille on pyhitetty kokonainen osasto.

2 Keskustan Sergelin torilta on lyhyt matka Östermalmin ja Hötorgetin kauppahalleihin. Niissä voi nauttia kohtuuhintaista lounasta ja maistella jos jonkinlaisia herkkuja.

Halleissa voi aistia myös paikallista tunnelmaa. Ruokaintoilijoiden kannattaa pistäytyä myös NK-tavaratalon valtavalla ruokaosastolla.

3 Nybroplan on hyvä tukikohta, jos haluaa nähdä Tukholmaa mereltä.

Lautoilla pääsee liikkumaan keskeisille saarille, kuten Djurgårdeniin, Gamla staniin ja Södermalmiin. Matka-ajat ovat pidempiä kuin metrolla, mutta maisemat palkitsevat varmasti.

4 Södermalmin Sofo on ollut jo vuosia hipsterien paratiisi. Uusia tuulia hakevan kannattaa kuitenkin suunnata saaren länsiosiin Hornstullin ja Zinkensdammin alueille.

Niissäkin riittää kiinnostavia pikkuliikkeitä, kirppareita ja hyviä ruokapaikkoja. Zinkensdammin metroasemalta on lyhyt matka Skinnarviksbergetille, josta avautuvat upeat näkymät keskustan suuntaan. Hyvä vaihtoehto Södermalmille on myös Kungsholmenin saari. Fridhemsplanin metroaseman ympäristössä riittää pikkuliikkeitä ja kirppiksiä.

5 Tukholma houkuttelee kävelemään, mutta etäisyydet voivat olla yllättävän pitkiä.

Vuorokauden joukkoliikennelippu on yleensä kannattava sijoitus, ja on hyvä muistaa, että siihen sisältyvät metro, lautat, bussit, ratikat ja lähijunat. Metroasemilla kannattaa pysähtyä katsomaan maalauksia, veistoksia ja mosaiikkeja. Etenkin Kungsträdgårdenin patsaat ja T-Centralenin siniset maalaukset ovat sykähdyttäviä.

6 Vanhat elokuvateatterit tarjoavat ainutlaatuisia käyntikokemuksia nykyajan elokuvakomplekseihin kyllästyneille.

Punaisissa plyysikalusteissa ja vanhanaikaisissa lipunmyyntikioskeissa on ihan omanlaisensa taika. Keskustassa elämyksiä tarjoavat esimerkiksi Zita folkets bio, Saga ja Skandia.

7 Monet ovat käyneet katsomassa Vasa-laivaa, Skansenin eläintarhassa ja Abba-museossa. Museoista Vasamuseetin naapurissa sijaitseva Nordiska museet on hieno paikka.

Jo rakennus itsessään on nähtävyys. Valokuvataiteellinen museo Fotografiska Södermalmilla on myös käymisen arvoinen. Lapsiperheille voi suositella Tekniska museetia.

8 Hautausmaa ei yleensä ole turistien nähtävyyslistalla, mutta Tukholman Skogskyrkogården kannattaa ehdottomasti katsastaa.

Unescon maailmanperintökohteessa on useita kappeleita ja metsäalueita. Valtava graniittiristi ja sen vieressä sijaitseva metsäkrematorio ovat ikimuistoisia ilmestyksiä. Hautausmaa-alue on kooltaan yli sata hehtaaria, joten kävelyyn pitää varautua. Metro hautausmaan viereiselle asemalle kulkee ison osan matkasta maan päällä. Blåsutin asemasta eteenpäin näkee kauniita asuinalueita.

9 Ettei reissu olisi pelkkää kiviviidakkoa, kannattaa muistaa Tukholman puistot.

Keskustan Humlegården on etenkin kesäisin todellinen kaupunkilaisten olohuone. Myös kauempana sijaitsevat Hagaparken ja Tantolunden ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

10 Saaristotunnelmia kaipaavat suuntaavat yleensä tunnin matkan päässä Tukholmasta sijaitsevaan Vaxholmiin.

Solsidan-sarjasta tuttu Saltsjöbaden on kuitenkin hyvä vaihtoehto. Alueen komeita huviloita ja hotelleja kelpaa ihastella. Saltsjöbadeniin pääsee kätevästi myös junalla.