Juhana Rintalan missio on vähentää hävikkiä ja saada ihmiset syömään nykyistä terveellisemmin ja monipuolisemmin.
Hedelmiä, kolme keitettyä kananmunaa ja kuppi kahvia – niillä kahden lapsen isä Juhana Rintala, 41, aloittaa aamunsa. Lapsesta asti vaivanneet vatsaongelmat pysyvät kurissa, kun Rintala syö kaikki päivän ateriansa 12 tunnin sisään.
– Vatsahuolet hellittivät, kun jätin iltapalan pois. Olen 12 tuntia syömättä ja syön kaikki vuorokauden kalorit 12 tunnin aikana.
Rintala korostaa, että ei ole fundamentalisti periaatteidensa kanssa.
– Nämä ohjenuorat toimivat minulle, jotkut toiset toiselle. Mutta asioita kannattaa miettiä eikä tehdä aina niin kuin kaikki muut.
Rintala on toden totta miettinytkin. Hän on hyvin huolissaan siitä, mitä suomalaiset ja länsimaalaiset syövät: liikaa suolaa, sokeria, rasvaa ja prosessoituja ruokia. Ylipaino ja elintasosairaudet ovat lisääntyneet. Kakkostyypin diabetesta sairastaa jo joka kymmenes suomalainen.
– Puolet ruokakauppojen neliöistä on annettu tuotteille, joita ihmisten ei pitäisi edes syödä, kuten karkille ja sipsille.
Ruokaboksin toimitusjohtaja ja perustaja Rintala olisi täysin valmis verottamaan epäterveellisestä ruuasta siinä missä alkoholista ja tupakastakin.
– Aikoinaan on tajuttu kohdentaa alkoholin kustannukset verotuksen kautta niille, jotka kuluttavat, jotta yhteiskunnalla on varaa hoitaa kustannuksia. Miksi se ei muka sokerissa, suolassa ja rasvassa onnistu?
Rintala ei syytä tilanteesta kauppaa, yksittäistä kuluttajaa tai tuottajaa.
– Meidän kaikkien, koko yhteiskunnan, pitää ottaa vastuu siitä, mitä ihmiset syövät. Nälkäisenä halutaan usein epäterveellisiä tuotteita.
Ruokaboksi on ateriapakkauspalvelu ja verkkokauppa, joka toimittaa suunnittelemansa reseptit ja niiden raaka-aineet asiakkaiden kotiin.
Ruokaboksin syntyhistoriaan liittyy pari oivallusta. Kun Rintala oli työskennellyt kymmenisen vuotta ruoka-alalla, hän havahtui ruokajärjestelmän ongelmiin. Paljon ruokaa päätyy hävikkiin. Osa maailman ihmisistä on sairaalloisen ylipainoisia ja osa aliravittuja.
– Oivalsin, että järjestelmä on onnistunut 70 vuoden aikana alentamaan ruuan hintaa ja tuomaan valtavasti valikoimaa ihmisille, mutta silti se ei toimi. Meidän pitäisi miettiä parempaa ruokajärjestelmää pellolta pöytään, jossa hävikki vähentyisi ja ihmisille tarjoittaisiin tuoretta, terveellistä ja monipuolista ruokaa.
Rintala oivalsi myös digitalisaation mahdollisuudet. Kaupan alalla vähiten verkkoon on siirtynyt ruoka, joten siinä on vielä paljon mahdollisuuksia.
Puolet ruokakauppojen neliöistä on annettu tuotteille, joita ihmisten ei pitäisi edes syödä.
Juhana Rintala
– Suomi on logistisesti hankala maa, mutta ruokakaupasta voisi siirtyä verkkoon 20 tai 30 prosenttia. Nyt Englannissa ruokakaupasta on verkossa kymmenen, Ruotsissa alle kuusi ja Suomessa alle kolme prosenttia.

Ruokaboksi syntyi vuonna 2017. Perustajakumppaneikseen Rintala sai ruokakirjojakin kirjoittaneen Vappu Pimiän ja Jesse Fryckmanin, jonka kautta löytyi rahoitusverkostoa.
– Tähdet olivat epäilemättä oikeassa asennossa, kun tällainen varovainen insinööri lähti perustamaan firmaa, Rintala sanoo.
Ruokaboksin kuljetuksia järjestetään 20 000 asukkaan tai sitä suurempiin kaupunkeihin mutta myös joillekin pienemmille paikkakunnille isojen kaupunkien kupeessa. Paikkakuntia on noin sata pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle.
Toimitusjohtaja ei maista enää ihan jokaista Ruokaboksin reseptiä mutta monia kuitenkin. Kokit koevalmistavat reseptit yrityksen koekeittiössä ja maistattavat ne työntekijöillä. Kotona Rintala valmistaa perheineen boksin ruokia jatkuvasti.
– Söin tänään lounaaksi eiliset jämät, pannulla paistettua lohta ja perunamuusia.
Ruokaboksi on kasvanut menestyksekkäästi. Esimerkiksi korona-aika oli kriisi, jonka yritys onnistui hyödyntämään.
– Yhtäkkiä ihmisten piti pysyä kotona ja valmistaa monta ateriaa päivässä. Kaupassakäynnilläkin peloteltiin. Meillä oli ideoita ja raaka-aineita, olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Juhana Rintala muistuttaa, että asiakkaat eivät löytäneet Ruokaboksia automaattisesti. Yritys otti riskin ja panosti markkinointiin kaiken, mitä tilillä oli.
Menestys ei ole tullut helpolla. Rintala huomauttaa, että jokaista onnistumista kohden on tullut kymmenen vastoinkäymistä. Yöunetkin ovat välillä olleet koetuksella.
– En rakasta riskejä. Paljon voimaa on tuonut se, että uskon sydämeni pohjasta meidän olevan hyvällä asialla liikkeellä.
Rintala on kokeillut huonoihin yöuniin monia keinoja. Lääkkeet eivät sovi, mutta liikunnasta on apua. Kun Rintala saa päivittäisen hyötyliikunnan lisäksi 4–5 tuntia intensiivistä liikuntaa viikossa, hän nukkuu riittävästi.
– Käytämme paljon energiaa siihen, miten tienata rahaa. Ajattelemme, että onni ja hyvinvointi tulevat rahasta. Jos käyttäisimme edes murto-osan siitä energiasta oman liikkumisen, ruuan ja levon pohtimiseen, me ihmiset voisimme varmasti paljon paremmin.
Toki Rintalakin joutuu pohtimaan rahaa esimerkiksi työssään. Energia- ja raaka-ainekustannusten nousu vaikuttaa yrityksen toimintaan ja talouteen.
– On tullut kovia korotuksia, eivätkä ne tähän lopu. Vaikea ennustaa, mihin tuoteryhmiin hinnankorotukset vielä kohdistuvat. Kotimaisen kirsikkatomaatin kapasiteetti on tulevana talvena murto-osan siitä, mitä se on ollut.
Rintalan mukaan Ruokaboksilla on hyvät edellytykset taklata korotuksia, koska reseptejä voi mukauttaa tilanteeseen.
– Toki on rajallista, kuinka paljon sitä voidaan tehdä. Emme ole immuuneja hinnankorotuksille, ja on pidettävä huoli siitä, että liiketoiminta on kestävällä pohjalla.

Ruuan verkkokaupassa toimii Rintalan mukaan kolme eri konseptia. Pikakuljetusyrityksiä on maailmalla useita, mutta Rintala uskoo vain Woltin ja Foodoran pysyvän kilpailussa mukana.
Perinteisen ruuan verkkokaupan kilpailussa taas pärjäävät todennäköisesti ketjuliikkeet.
– Niillä on myös kivijalkakauppa, jossa voidaan aina nostaa hintoja.
Kolmas konsepti on ateriapakkaus, jollainen on esimerkiksi Ruokaboksi. Rintala toteaa, että liiketoimintamallina se on osoittautunut kannattavaksi.
– On epärealistista ajatella, että kaikki tilaisivat Ruokaboksia viikoittain. Olen tyytyväinen, jos viisi prosenttia saadaan tilaamaan boksi kerran kuukaudessa.
Keväällä Ruokaboksi keräsi 3,5 miljoonan euron kasvurahoituksen eri tahoilta. Sen turvin yritys pyrkii vastaamaan kuluttajien toiveeseen palvelun paremmasta personoinnista. Ajatus on lähitulevaisuudessa helpottaa asiakkaiden mahdollisuuksia seurata erikoisruokavalioitaan ja makumieltymyksiään.
Ruoka on ollut Juhana Rintalalle aina tärkeää. Lapsuudenkodissa kummatkin vanhemmat kävivät töissä ja laittoivat ruokaa. Kotona syötiin tavallista kotiruokaa, mutta Rintalan isä oli erityisen innostunut ruuanlaitosta ja panostikin siihen.
– En ole ollut ikinä kranttu, toisin kuin omat lapseni. Joskus isä kiroilikin, kun tilasin ravintolassa kalleimman ruuan. Halusin maistaa villisikaa tai peuraa.
Rintala sanoo edelleen olevansa tarkka jokaisesta ateriastaan, aamun kananmunista lähtien.
– Ihan niin kuin haluan kuunnella hyvää musiikkia enkä mitä tahansa, niin haluan syödä hyvää ruokaa. Jokainen ateria on pieni pysähtymisen ja nautinnon hetki, hän sanoo.
Ruualla on iso rooli esimerkiksi vuosittaisilla Lapin vaellusretkillä. Rintalan vaellusporukka ei kerää valtavia kilometrimääriä vaan kävelee päivittäin kymmenisen kilometriä ja keskittyy leiripaikalla hyvään ruokaan. Rinkka painaa yleensä yli 30 kiloa. Mukana on ollut joskus muun muassa lankku loimulohta varten tai kokonainen sisäfile ja viiniä.
21
Ruokaboksi kasvatti kesäkuussa 2022 päättyneellä tilikaudella liikevaihtoaan 21 miljoonaan euroon.