Omakotitalossakin asukkaan täytyy pitää pihamaa turvallisena.
Tuntematon kulkija tulee kutsumatta omakotitalon pihaan, kaatuu liukkaalla pihatiellä ja murtaa nilkkansa.
Korvausvastuut voivat tulla monelle omakotitalon asukkaalle yllätyksenä.
– Nettikeskusteluidenkin perusteella vaikuttaa, että asia ei ole yleisessä tiedossa. Pientalon omistaja tai sovittaessa vuokralainen on aina vastuussa piha-alueen kunnossapidosta. Kiinteistöltä ei saa aiheutua vaaraa ulkopuolisille, vaikka kyseessä olisi kutsumaton vieras, sanoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden korvauspäällikkö Sini Kujala.
Kujala kertoo, että yleensä korvauksia haetaan loukkaantuneen omasta tapaturmavakuutuksesta. Jos henkilö on ollut työtehtävissä, kuten jakamassa postia, korvausta voi hakea myös työnantajan lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta.
– Yleensä korvauksia haetaan loukkaantuneen omista vakuutuksista, koska hoitoon hakeutuminen on silloin suoraviivaisempaa. Mutta jos omia vakuutuksia ei ole, voidaan korvausta hakea myös kiinteistön omistajan vastuuvakuutuksesta.
Jos vakuutusyhtiön tekemän selvityksen perusteella on kiistatonta, että riittävä hiekoitus on jäänyt tekemättä, korvauksia voi saada silti, jos kiinteistön haltijalla on vastuuvakuutus.
– Vakuutusyhtiö arvioi erikseen, kuuluvatko tapaukset korvauksen piiriin.
Kaikki tapaukset eivät ole yksiselitteisiä.
– Silloin vakuutusyhtiö selvittää asiaa. Jos loukkaantunut on vaikkapa omilla toimillaan vaikuttanut kaatumiseen, kiinteistön omistajan korvattavaksi on määritelty esimerkiksi puolet kokonaissummasta.
Esimerkkinä Kujala kertoo tapauksesta, jossa kylpylän asiakas oli kävellyt kesäavokkailla saunalle talviliukkailla ja murtanut nilkkansa. Talvikunnossapito todettiin asianmukaiseksi ja kiinteistön omistaja vapautettiin korvausvastuista, koska vahinko johtui asiakkaan omasta toiminnasta.
– Vastuista ei kuitenkaan voi vapautua sillä, että laittaa vaikkapa varoituskyltin pihatien päähän. Jonkinlainen aitarakennelma varmasti jo vaikuttaa asiaan, jos sen yli täytyy asiakseen kiivetä.
Sama kunnossapidon velvoite koskee myös esimerkiksi kattorakenteita. Pelastuslain mukaan kiinteistön omistajan on huolehdittava, että tikkaat ja katon turvavarusteet pidetään sellaisessa kunnossa, että nuohous voidaan tehdä turvallisesti.
– Vakuutusyhtiöön ilmoitetaan vuosittain vahingoista, joissa esimerkiksi tikkaat ovat irronneet seinästä nuohoojan kiivetessä katolle, Sini Kujala kertoo.
Taloyhtiömaailmassa vastuu talvikunnossapidossa esimerkiksi liukastumisten ja kattolumien osalta on monelle selvä. Vastuu on taloyhtiöllä, joka voi ulkoistaa kunnossapidon huoltoyhtiöille. Silloinkin taloyhtiön tehtävä on valvoa, että kaikki sujuu huoltosopimusten mukaisesti.
– Vakavimmat tapaukset ovat johtaneet takavuosina yksittäisiin kuolemantapauksiin, kun katolta on pudonnut lunta ohikulkijan päälle. Ne ovat olleet monien ikävien sattumusten summia. Tapaukset ovat saaneet taloyhtiöiden hallitukset olemaan tarkempia, ja vastuut on nykyään tiedostettu, kertoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.
Omakotitaloliiton toiminnanjohtaja Marju Silander muistuttaa, että pihamailla voi liikkua kaupustelijoita tai vaikkapa väärään osoitteeseen ajaneita ihmisiä.
– Tavanomaiset kulkureitit kannattaa kyllä hiekoittaa ja lumet pudotella turvallisesti ihan itsensäkin takia, Silander sanoo.