Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Uusimaa-rastit käynnistyvät

Suunnistus: Ensimmäisenä Keskarirasteja isännöi Sibbo-Vargarna.

Tämän kauden Keski-Uusimaa-rastit käynnistyvät alkavalla viikolla. Järjestyksessä 42. rastiohjelma starttaa 11.6. Gumbostrandin-Hitån maastoissa Sibbo-Vargarnan isännöimänä. Sen jälkeen ovat viikon välein vuorossa Keravan Urheilijat, Järvenpään Palo ja Tuusulan Voima-Veikot.

Monisatapäinen rastikansa pääsee näin vihdoin odottelun jälkeen Keskarien makuun.

Koronavirus sotki keväällä myös suunnistuksen harraste- ja kilpailutoiminnan Jukolan viestiä ja MM-kisoja myöten. Kuntosuunnistustoiminta virisi kuitenkin uudessa muodossa käyntiin.

Seurat alkoivat järjestää niin sanottuja omatoimirasteja, jotka olivat sopusoinnussa korona-kokoontumisrajoitteiden ja -tartuntariskien suhteen.

Tapahtumapaikka rasteineen ja ratoineen oli suunnistajien käytössä jonkin aikaa, esimerkiksi viikon ajan. Tänä aikana suunnistaja voi omana aikanaan käydä ratansa läpi. Järjestelmään liittyi myös karttojen lataaminen netin kautta sekä sähköinen maksaminen.

Nyt käynnistyvät rastit ovat sekoitus vanhaa ja uutta. Koko tapahtumaprosessi on jouduttu miettimään uudelleen. Sitä tullaan hiomaan käytännön kokemusten perusteella. Perusvaatimuksena on koronariskien hallinta sekä pisaratartunnan että kosketustartunnan suhteen.

Järjestelyissä sovelletaan yleisesti annettuja ohjeita välien pitämisestä ja käsihygieniasta tapahtumaan sopivin tavoin. Esimerkiksi ainakin aluksi käteisellä maksavilta odotetaan tasarahaa ja Emit-kortteja ei vuokrata.

Toimintaohjeistus tähtää sekä järjestäjien että osallistujien turvallisuuden varmistamiseen. Mutta myös tapahtuman yleiset tekniset kehittämismahdollisuudet on otettu huomioon. Tästä esimerkkinä aineiston, tulosten ja maksujen hallinta verkkopalveluina.

Osallistujan kannalta keskeinen muutos on se, että tapahtumissa on rinnan kaksi osallistumisvaihtoehtoa. Toinen on perinteinen emit-ajanottoon perustuva osallistuminen torstai-iltaisin tiettyyn aikaan.

Toinen on omatoiminen osallistuminen joko torstaina tai joidenkin päivien aikana tapahtumaillan jälkeen. Jälkimmäinen menettely on tavallaan laajennus Keskarien perinteiseen niin sanottuun ilman aikaa osallistumiseen.

Omatoimivaihtoehdon mukanaolo riippuu olennaisesti tapahtumapaikan ja maaston antamista mahdollisuuksista. Joissakin tapahtumissa sitä ei ole lainkaan, mutta joissakin – kuten Sipoon starttitapahtumassa – omatoimirastit ovat käytössä viikon ajan. Niille omatoimirasteilla kävijöille, jotka haluavat tulokset ja reittijälkensä, on tarjolla uusi reittihärvelisovellus.

Rastien uudet ohjeet ja rastiohjelma tulevat lähipäivinä saataville. Niistä saa tietoa K-U-rastien Facebook-sivuilta (löytyvät nimellä: Keski-Uusimaa-rastit) sekä järjestävien seurojen nettisivuilta.

Ensimmäiseen tapahtumaan osallistuville tärkeitä ovat Sibbo-Vargarnan nettisivut, jotka ovat OK Trianin sivujen alla. Ne löytyvät osoitteesta oktrian.fi/kunto/keski-uusimaa-rastit/

Tänä vuonna jaetaan myös rastimitaleita. Sen saa käytyään vähintään kymmenen kertaa rasteilla kuluvan kauden aikana.

Maksut vuonna 2020 ovat 8 euroa aikuisilta ja 4 eruoa alle 19-vuotiailta ja nuoriso-opiskelijoilta (alle 30v.).

Emit-kortteja ei ainakaan aluksi vuokrata.