Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Lindberg ajoi historialliseen voittoon Rally3-autollaan Suomessa – porvoolainen lähteekin innoissaan samalla autolla kohti ensi kautta

Ralli: Orimattila Ralli päätti tämän kauden F-Cup -rallisarjan.

Suositussa rallin harrastesarjassa, F-Cupissa kaasuteltiin Orimattila Rallissa sarjan viides ja samalla viimeinen osakilpailu. Sipoon Autokerhon (SiAk) Jussi Lindbergin kolmas kilpailu, tuliterällä Ford Fiesta Rally3 -autolla, päättyi komeaan voittoon Orimattilassa. Kyseessä oli samalla myös ensimmäinen yleiskilpailun voitto ylipäänsä Rally3-autolle Suomessa. Lindbergin kartturina toimi seurakaveri Toni Nuikka.

Porvoossa asuva Jussi Lindberg oli voitosta enemmän kuin riemuissaan.

– Tällä hetkellä fiilikset ovat kyllä korkealla, ja voitto tuntuu erittäin hyvältä, Lindberg iloitsee.

– Tämä oli myös ensimmäinen yleiskilpailun voitto niin itselle, kuin kartturin paikalla tuuranneelle Tonille (Nuikka).

– Pitkillä suorilla meinasi tulla vielä tiukkaa yleiskilpailun voitosta, kun huippunopeus ei ole ihan samaa luokkaa monien muiden autojen kanssa.

– Teknisimmillä osuuksilla pystyimme kuitenkin ajamaan hyvin kilpaa.

Voitto tuntuu erittäin hyvältä.

Lindbergin rallikausi koostui satunnaisista ralleista, koska Rally3-luokan autot eivät saaneet luokkaa tälle vuodelle, missä olisi voitu kilpailla varsinaisista SM-pisteistä. Porvoolainen debytoi Rally3-auton ratissa kesäkuun SM Pohjanmaa-rallissa, ja toinen esiintyminen tapahtui elokuussa Askolan Granit-rallissa. Lindberg on tyytyväinen kalustoonsa, jonka kanssa on tapahtunut hyvää edistystä.

– Autosta on jäänyt kyllä hyvä fiilis, kun olemme päässeet oikeasti eteenpäin, niin alustan toimivuudessa, kuin tuloksissakin, Lindberg toteaa.

– Tästä suuri kiitos kuuluu auton omistajalle, Janne Lillqvistille, joka miettii ja kokeilee erilaisia ratkaisuja auton suhteen.

– Alkuperäinen suunnitelmanihan oli tälle vuodelle ajaa Mitsubishilla talvikausi ja kesäkausi Fordilla.

Autosta on jäänyt kyllä hyvä fiilis.

– Kun suunnitelmat muuttuivat, Mitsun mentyä kaupaksi, niin päätimme ajaa valikoituja kilpailuja Fordilla.

– Orimattilan voitto oli omalta osaltani kauden kohokohta, vaikka näin jälkeenpäin mietittynä, kausi meni kokonaisuudessaan hyvillä sijoituksilla.

– Talvella olimme Kouvolassa Mitsubishilla SM2-luokan kolmas.

– Kolme kilpailua Fordilla, ovat olleet vastaavasti vauhdillisesti hyviä, ja olemme pystyneet taistella tehokkaampia autoja vastaan.

Ensi vuonna on suunnitelma ajaa täysi SM-sarja kyseisellä autolla.

Tällä kaudella Lindberg nähtiin viivalla ainoastaan kahdessa SM-rallissa. Ensi vuodelle onkin tähtäimessä täysi kausi Ford Fiesta Rally3:lla.

– Kyllä ensi vuonna on suunnitelma ajaa täysi SM-sarja kyseisellä autolla, ja sen eteen työt onkin jo aloitettu, Lindberg kertoo.

– Kartoitamme parasta aikaa ensi kauden budjettia, ja sen lisäksi siihen vaadittava raha, pitäisi kaivaa jotenkin.

– Treenaaminen rallia ja ensi kautta varten, on itselläni enemmän lajiharjoittelua, eli nuotitusta ja ralliautolla ajamista mahdollisuuksien mukaan.

– Nuotittaminen ei vaadi kuin aikaa. Se ei aiheuta kuluja, mutta ajaminen maksaa toki aina, joten sitä joutuu valitettavasti säännöstellä.

Kun auto oli SM-rallin ja Jyväskylän MM-kisan jälkeen ehjänä, niin kävimme nautiskelemassa menosta.

– Eli ei voi olla joka viikko ajamassa, vaikka haluaisikin.

– Liikunnallista treeniä tulee jalkapallon kautta kesäisin ja omatoimisesti käyn lenkillä. Erittäin satunnaisesti kylläkin ja lihaskuntoa huollan vastaavasti kotona.

– Enemmän pitäisi tehdä liikunnallista harjoitusta ennen ensikautta, ja se onkin yksi tavoitteeni ennen ensikauden alkua.

– Kyllä Cooperin testissä vielä 2800 menee, mutta enemmänkin voisi mennä, Lindberg naureskelee.

Itäiseltä Uudeltamaalta oli Lindbergin ohella kattava osallistuminen kauden viimeiseen F-Cupin osakilpailuun. Onni ei tosin suosinut juurikaan muita kuskeja, vaikka jotain onnistumisiakin mahtui joukkoon. Porvoolainen Matti Töyrylä nappasi voiton historiallisella menopelillään porvoolaiskartturinsa Matias Tölkön kanssa.

– Kävimme nautiskelemassa Orimattilan hienosta reitistä ja toimme ykköspokaalin kotiin Historic -luokasta, Töyrylä iloitsi.

Riku Tahko oli tällä kertaa pelkääjän paikalla ja toimi kartturina isälleen Teemu Tahkolle, joka halusi päästä kokeilemaan Huyndaita tosi toimissa.

– Kun auto oli SM-rallin ja Jyväskylän MM-kisan jälkeen ehjänä, niin kävimme nautiskelemassa menosta, Riku Tahko naureskeli.

– Kelpo vauhtia tultiinkin isäni ohjaamana, ja sijoituksemme oli luokkamme kolmas.

Askolalainen Tapio Nirvi kaasutteli askolalaisenkartturinsa Julia Heikkilän kanssa hienosti oman luokkansa toiseksi, ollen läpi kisan joka EK.lla kolmen parhaan joukossa. Pieni kartanlukijan laskuvirhe toi lopulta kuitenkin yhden minuutin lisäaikaa lopputulokseen, ja kaksikko tippui tämän vuoksi loppusijoituksessa neljänneksi. Ilman aikasakkoa he olisivat sijoittuneet toiseksi. Myrskylän Juha Högström kärsi oman autonsa kanssa sen verran pahoista moottorivaivoista, että auto piti jättää telakalle Orimattilan kisan ajaksi. Högström sai kuitenkin lainaksi Toyota Starletin.

– Kun rallin loppua kohden totuimme uuteen autoon, niin nousimme ennen viimeistä erikoiskoetta luokan ykköspaikalle, mutta viimeisellä siirtymällä auto oikutteli ja myöhästyimme lähdöstä 50 sekkaa, joten saman verran tuli aikasakkoa, Högström harmittelee.

– Lähes varma voitto vaihtui siten luokan neljänteen sijaan. Sarjapisteetkin hupenivat siinä määrin, että tipuimme sijalle viisi kokonaispisteissä.

Porvoolainen Ali Koivisto pääsi vihdoinkin maaliin saakka askolalaisen kartturinsa Jari Alakotilan kanssa "uudella autollaan", jota on rakennettu vuosia. Kaksikko oli oman luokkansa kahdeksas. Askolalaiset Sami Laurila, Antti Laakkio ja Aki Laakkio olivat ilmoittautuneet myös mukaan ralliin, mutta joutuivat perumaan osallistumisensa viime metreillä. Laurilan menopeliin tuli moottoririkko viikko ennen kisaa, eikä moottoria saatu ralliin kuntoon. Laakkiot sairastuivat, ja joutuivat siksi jättämään rallin tällä kertaa välistä. Askolalainen Simo Andergåd suoritti vsataavasti kartturinsa Lauri Leppäsen kanssa rallin komeimman kaadon, kun kaksikko kieri autonsa kanssa 3,5 volttia suuren yleisön edessä. Askolalaisen Aimo Jaakkolan matka keskeytyi niin ikään kartturina toimineen tyttärensä Sinin kanssa.

– Auto alkoi hyytymään ykköspätkän puolessa välissä. Luulimme, että siinä on vain säätöjuttuja, kunnes kuului kova pamaus ja kiertokanki tuli moottorin kyljestä ulos, Aimo Jaakkola harmittelee.

Jussi Lindberg oli kaudestaan tyytyväinen, vaikka hänelläkin kauteen liittyi omat käänteensä ja haasteensa. Onnistuminen kauden viimeisessä F-Cupin osakilpailussa, lupaa kuitenkin hyvää ensi kautta silmällä pitäen.

– Kiitos tästä kaudesta kaikille tukijoille, yhteistyökumppaneille ja kaudessa muuten mukana olleille, Lindberg kiittelee.

– Omien ajojen osalta, kausi sai hienon päätöksen, mutta tulevana viikonloppuna käyn vielä kartturoimassa Kallion Jesselle Jari-Pekka Rallissa.

– Sitten katseet suuntaavatkin jo ensivuoden kilpailuja varten oikealla mallilla.

F-Cup starttasi tammikuun lopussa Ilomantsi Rallilla ja sarja päättyi nyt 16.10. Orimattila Ralliin. Sarjassa ajettiin kauden aikana viisi osakilpailua ja kilpailtiin seuraavista mestaruusluokkien titteleistä: Neliveto Cup, F-Cup Nuotti, F-Cup Yleinen, F-Cup Seniorit, F-Cup Juniorit ja F-Rally Trophy. Sarjan osakilpailuista esitettiin puolen tunnin koosteet C More MAX -kanavalla, samoin kauden jälkeen lähetettiin kausikooste, jossa palattiin vielä kerran sarjan tunnelmiin. Kausikooste esitettiin myös MTV3-kanavalla. Lisäksi lähetykset ovat nähtävissä edelleen F-Cupin YouTube-kanavalla. Sarjan toteutuksesta kaudella 2021 vastasi AKK Sports Oy.

F-ryhmä on Suomessa ajettava ralliluokka kaksivetoisille ja ilman turboa toimiville autoille, joiden kansainvälinen luokitus on päättynyt. F-ryhmään tulee jatkuvasti uutta kalustoa, kun auton kansainvälinen luokitus on voimassa seitsemän vuotta sen valmistuksen päättymisestä. Ensimmäistä kertaa Suomessa ajettiin F-ryhmän autoilla kilpaa vuonna 1990. Seuraavana vuonna perustivat Heikki Poranen ja Pentti Tarkkala F-ryhmälle oman rallisarjan, F-Cupin. Ensimmäisen F-Cupin osakilpailun järjestäjä oli Hyrylän Urheiluautoilijat. F-Cupin pisteistä kilpaillaan yleisen ja juniorien sarjoissa sekä kahdessa kuutiotilavuusluokassa: yli- ja alle 1 600-kuutioisissa. F-ryhmä onkin osanottajamäärällä mitattuna Suomen suosituin rallisarja, ja ajotyyli on usein hyvinkin näyttävää kaksivetoisilla, ja siksi rallit ovat myös yleisön suosiossa. Vuosittain järjestetään kuusi F-Cupin kisaa. F-Cupin rallit ovat ”pimeitä”, eli kilpailut ajetaan ilman nuotteja. Neste-rallin yhteydessä on järjestetty perinteisesti F-ryhmän autoille Vetomies-kilpailu. Kisa ei kuulu F-Cupiin, ja sarjan kisoista poiketen käytössä ovat myös nuotit. Orimattila Rallin tulokset löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta: https://akk.autourheilu.fi/Public/Kiti/Competition/CompetitionOpen.aspx?id=12775&edit=0.