76-vuotias Reijo Liitiäinen on suunnistuksen supertalkoolainen – talkoohommat hän aloitti jo 12-vuotiaana
8
76-vuotias Reijo Liitiäinen on tehnyt talkoohommia suunnistuksessa 12-vuotiaasta saakka. Toni Degerlund
Katso isompi kuva76-vuotias Reijo Liitiäinen on tehnyt talkoohommia suunnistuksessa 12-vuotiaasta saakka. Toni Degerlund
Katso isompi kuva76-vuotias Reijo Liitiäinen on tehnyt talkoohommia suunnistuksessa 12-vuotiaasta saakka. Toni Degerlund
Katso isompi kuva76-vuotias Reijo Liitiäinen on tehnyt talkoohommia suunnistuksessa 12-vuotiaasta saakka. Toni Degerlund
Katso isompi kuvaReijo Liitiäinen kilpailee talvisin hiihtosuunnistuksessa. Toni Degerlund
Katso isompi kuvaReijo Liitiäinen (oik.) on ammatiltaan kirvesmies, ja hän onkin ahkeroinut tulevan Jukolan eteen erilaisissa rakennustalkoissa. Toni Degerlund
Katso isompi kuvaReijo Liitiäisen tekemiä rastipukkeja löytyy jo paljon tulevan Jukolan maastoista. Toni Degerlund
Katso isompi kuvaReijo Liitiäisen tekemiä rastipukkeja löytyy jo paljon tulevan Jukolan maastoista. Toni Degerlund
Liitiäinen on ahkeroinut tulevan Jukolan eteen jo 187 tuntia talkoohommia.
Jukolan ja Venlojen viesti on Suomen suurin vuosittainen urheilutapahtuma ja maailman suurin suunnistusviesti, eikä tapahtumaa voisi järjestää ilman vapaaehtoisia talkoolaisia. Yksi tapahtuman puurtajista on 76-vuotias Reijo Liitiäinen.
Liitiäinen hyppäsi tulevan Porvoo Jukolan talkoohommiin käytännössä heti, kun edellinen Lukkari-Jukola päättyi viime kesänä. Vaikka mies ei itse talkootunneistaan pidäkään kirjaa, niin hän on paiskinut Jukolan eteen jo 187 tuntia hommia. Auton kilometrimittariinkin onkin jo tullut 1800 kilometriä, kun Liitiäinen on suhannut Porvoon ja Pornaisten väliä. Hän on asunut Pornaisissa jo pidemmän aikaa, mutta tunnit ja kilometrit eivät miestä itseään haittaa, koska hän tekee talkootöitä rakkaudesta suunnistukseen.
– Minulla on vain todella suuri sydän suunnistukselle ja silloin näitä talkoohommia tekee mielellään, Liitiäinen naureskelee.
Reijo Liitiäinen tekee talkoohommia rakkaudesta suunnistukseen. Toni Degerlund
Suunnistuksen Liitiäinen aloitti 12-vuotiaana ja siitä saakka hän on ollut myös talkoohommissa. Pois lukien seitsemän vuotta, kun hän oli vakavassa kolarissa vuonna 1967, joka pisti hetkeksi suunnistuksen ja talkoohommat tauolle. Mutta muuten hänellä on ollut aina periaatteena auttaa, jos suinkin on aikaa. Nyt kun hän on ollut jo jonkun aikaa eläkkeellä, ei hänellä omien sanojensa mukaan muuta olekaan kuin aikaa.
– Talkoohommat alkoivat tosiaan käytännössä heti edellisen Jukolan jälkeen, kun tavarat tulivat sieltä tänne Porvooseen, Liitiäinen kertoo.
– Silloin kävimme poikani (Pasi Liitiäinen) kanssa läpi kaikki karttakotelot, mitkä tulevat Porvoo Jukolan viestin lähtöpaikalle.
– Sen jälkeen tuli vähän raivaustyötä ja sen jälkeen on tehty porukalla rastipukkeja.
– Meillähän tuli nyt helmikuun alussa Jukolan kartat painosta, jotka pitää seuraavaksi pussittaa.
Minulla on vain todella suuri sydän suunnistukselle ja silloin näitä talkoohommia tekee mielellään
– Eli linjaston teko ja sen päälle karttapussitukset. Tämä alkaa 15. helmikuuta ja siinä hommassa menee ainakin kuukausi.
– Sen jälkeen olen lupautunut taas rakentamaan. Olen kirvesmies ammatiltani, joten siinä mielessä rastipukkien ja kaiken muunkin rakentaminen luonnistuu helposti.
– Kilpailukeskus pitää muun muassa rakentaa ja sen sellaista. Kyllä tässä töitä piisaa.
Tällä hetkellä talkoisiin on ilmoittautunut noin 600 vapaaehtoista. Tuleva Jukola tarvitsee kuitenkin noin 1500 vapaaehtoista, jotta tapahtuma pystytään viemään kunnialla läpi. Tehtäviä löytyy laidasta laitaan, ja jokaiselle löytyy varmasti mieleinen tehtävä. Jukolan kokeminen talkoolaisenakin on oma elämyksensä, joka kannattaa kokea. Onhan kyse Jukolasta, joka on ihan omaa luokkaansa, kun puhutaan urheilun suurtapahtumista. Lisäksi tapahtumassa on aina ihan oma tunnelmansa, jota on vaikeaa kuvailla ulkopuolisille, jotka eivät ole sitä aiemmin kokeneet.
Reijo Liitiäinen on itsekin osallistunut Jukolan viestiin jo 45 kertaa. Löytyypä hänellä yksi Suomen mestaruuskin SM-yöstä, sekä vaatimattomasti noin 40 FSO:n mitalia. Toni Degerlund
Liitiäinen ei ole mikään eilisen teeren poika itsekään, kun suunnistuksesta puhutaan. Hän on itse juossut 45 Jukolaa ja onpa hänellä yksi Suomen mestaruuskin SM-yöstä.
– Finlands Svenska Orienteringsförbundet (FSO) eli Suomen ruotsinkielisen suunnistusliiton mitaleja minulla on myös varmaan noin nelisenkymmentä, vaatimaton Liitiäinen sanoo.
– Ei niillä tosin pidä kehuskella. Mitalit tulevat ja menevät.
– Olen kuitenkin aina pitänyt liikkumisesta, varsinkin ulkona.
– Suunnistushan ei ole pelkästään juoksemista.
– Tässä lajissa pitää käyttää myös korvienväliä. Sain tästä hyvän muistutuksen, kun jokunen vuosi takaperin jouduin rasitustestiin, kun hengitys alkoi vähän salpaamaan.
– Kardiologi kysyi minulta, että millä tavalla minä olen pysynyt näin virkeänä.
– Sanoin hänelle, että suunnistus on yksi sellainen asia mikä on tehnyt hyvää minulle.
– Suunnistuksessa joutuu aina pohtimaan erilaisia ratkaisuja. Meenkö sieltä vai täältä, vai miten.
– Se pitää tuon yläkerran terveempänä, Liitiäinen naureskelee.
Miksi Reijo Liitiäisen mielestä Jukolan talkooporukkaan kannattaisi liittyä?
– Itse en osaa markkinoida tai mainostaa tätä hommaa sen enempää, mutta onhan Jukola sellainen tapahtuma, että sitä ei kannata jättää välistä, jos siihen on suinkin mahdollisuus osallistua, vaikka sitten talkoolaisena.
– Jukola on vain tosi erikoinen tapahtuma. Kokonaisuutenahan Jukola on tosi upea elämys ja suurtapahtuma vailla vertaa, Liitiäinen sanoo.