Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoolaisnuorten tekemästä kiusaamiskokeesta tuli nettihitti – piilokamera näyttää, miten aikuiset puuttuvat kiusaamiseen julkisella paikalla

Gutsy Go: Sipoolaisnuoret keksivät kuvata piilokameralla, puuttuvatko tuntemattomat aikuiset lasten keskinäisiin kiusaamistilanteisiin julkisella paikalla.

Etsikää yhteiskunnallinen epäkohta ja keksikää siihen ratkaisu. Näin kuului Gutsy Go-kouluprojektin ohjeistus 8. luokkalaisille, kertovat Sipoonjoen koulun oppilas Jessica ja Kungsvägens skolan oppilas Maria.

Tytöt ovat viime päivinä nostaneet Sipoota valtakunnan uutisiin useissa medioissa kertomalla kiusaamiskokeesta, joka on kerännyt yli puoli miljoonaa katsojaa.

– Siitä on tullut ihan hitti. Toivottavasti video ja siihen liittyvä haastetehtävä näytettäisiin kaikissa kouluissa ja monet aikuisetkin katsoisivat ne, niin kukaan ei enää jättäisi puuttumatta kiusaamiseen, kun näkevät sellaista, tytöt toivovat.

Kiusaamiskoe syntyi, kun kymmenen oppilaan tiimi jalkautui joulukuisena arkipäivänä Nikkilän keskustaan piilokameran kanssa. Nuoret lavastivat bussipysäkillä kiusaamistilanteita nähdäkseen puuttuvatko paikalla olevat aikuiset asiaan. Viiisi kuudesta puuttui.

– Ja se kuudeskin sanoi sitten jälkikäteen, että olisi puuttunut, mutta ei vain tiennyt miten olisi sen tehnyt, tytöt kertovat.

– Aikuisten tehtävä olisi kuitenkin aina puuttua. Videollamme näkee, että sen voi tehdä monella tavalla ja Gutsy Go:n nettisivuilta saa lisää neuvoja.

Jessikan ja Marian tiimiin kuului molempien kouluista kahdeksan muuta oppilasta: Akseli, Annabel, Eero, Hugo, Vilho, Maximiliam, Roland ja Hanne. Osa oppilaista on itsekin kokenut kiusaamista.

– Minua alettiin kiusata jo ensimmäisellä luokalla. Kun videolla esiinnyin itse kiusaajana, ei sekään hyvältä tuntunut, Jessica sanoo.

Tytöt muistuttavat, että vaikka videoidut kiusaamistilanteet ovat todellisen tuntuisia, ne ovat tahallisen alleviivattuja. Nuoret halusivat varmistaa paikalla olevien aikuisten takuulla huomaavan tilanteen. Arkielämässä kiusaaminen on usein huomaamattomampaa, ja usein pitkäkestoista.

– Joku voi kiusata vuosia eivätkä ulkopuoliset sitä välttämättä huomaa, koska kiusata voi monella eri tavalla. Kiusattu voi myös usein piilotella asiaa, tytöt sanovat.

Sipoossa Gutsy Go vieraili nyt kolmannen kerran. Kiusaamisvideon lisäksi Nikkilän Sydämen nuoret tekivät projekteja esikoululaisten ja ikäihmisten hyväksi. Yksi ryhmä pyrki parantamaan mopoilijoiden mainetta.

Gutsy Go toiminnanjohtaja Aram Aflatuni kertoo projektien menestyvän, koska nuoret pääsevät vaikuttamaan omana itsenään ja se nostaa motivaation.

– Pitää olla motia! Jos on hyvä itsetunto, ei kiusaa. Siihen tarvitaan empatiaa, onnistumisia ja kannustusta, Aflatuni sanoo.

Sipoolaisnuorten tekemän kiusaamiskokeen voit katsoa suomeksi täältä ja ruotsiksi täältä.