Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hitiksi noussut Kiusaamiskoe-video toi tunnustusta sipoolaisnuorille – palkittiin kuukauden Nettienkelinä

Nettihitiksi noussut sipoolaisnuorten tekemä Kiusaamiskoe-video on saanut tunnustusta. Nettirikoksien ehkäisemiseen sekä niiden seurauksien minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö MySafety on valinnut Kiusaamiskoe-videon helmikuun Nettienkeliksi.

Palkinto myönnetään kuukausittain joko yksityishenkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka tekee tärkeää ja näkyvää nettivihan ja -kiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa.

Valtakunnallisiin uutisiin useissa medioissa nousseen Kiusaamiskoe-videon takaa löytyvät kymmenen Sipoonjoen koulun ja Kungsvägens skolan 8.-luokkalaista oppilasta. Jessica, Maria, Akseli, Annabel, Eero, Hugo, Vilho, Maximiliam, Roland ja Hanne toteuttivat videon Gutsy Go -kouluprojektina, jossa nuorten tehtävänä oli etsiä yhteiskunnallinen epäkohta ja keksiä siihen ratkaisu.

Nuoret kuvasivat joulukuussa piilokameravideon Nikkilän keskustassa, jossa he lavastivat bussipysäkillä kiusaamistilanteita nähdäkseen puuttuvatko paikalle tulleet aikuiset asiaan.

Nuorten rohkea ja tunteisiin vetoava aihevalinta sai kehuja myös Nettienkeli-palkinnon tuomaristolta.

– Nettienkeli-palkinnon on kiistatta ansainnut 8.-luokkalaisten sipoolaisnuorten Kiusaamiskoe-video. Videossa nuoret heittäytyvät rohkeasti näyttelijän rooliin ja haastavat aikuiset puuttumaan dramatisoituun kiusaamistilanteeseen. Video on kerännyt yli miljoona katselukertaa ja se on herättänyt rakentavaa keskustelua niin nuorten kuin aikuisten keskuudessa, tuomaristoon kuuluva TikTok-vaikuttaja Sari Aalto kertaa palkitsemisperusteluja tiedotteessa.

Sipoonjoen koulun opettaja ja projektissa nuorten Gutsy Go -valmentajana toiminut Johanna Romeik kertoo tiedotteessa nuorten valinneen aiheen itse, koska se koskettaa moni, mutta myös heitä itseään.

– Alun perin piilokameran avulla oli tarkoitus osoittaa, miten ihmiset eivät puutu näkemäänsä kiusaamiseen, mutta yllätykseksemme viisi kuudesta henkilöstä puuttui vieressä näyteltynä tapahtuneeseen kiusaamistilanteeseen. Näin videosta muodostui kannustava esimerkki, kuinka kiusaamiseen voi puuttua, Romeik kertoo.

– Kun video julkaistiin netissä, saimme sille yllättävän laajaa näkyvyyttä. On ollut hienoa huomata, miten rohkaisevia ja positiivisia kommentteja ihmiset ovat julkaisseet videon kommenttikenttään. Video on hieno osoitus nuorten yhteistyön voimasta. Heillä on suuri halu saada kaikki puuttumaan kiusaamiseen, niin kasvotusten kuin netissä. Olemme hyvin ylpeitä heidän tuotoksestaan, hän jatkaa.

MySafetyn perustama Nettienkeli-palkinto on vastaisku yhä raaistuvalle nettikiusaamisilmiölle. Ruotsissa palkintoa on jaettu vuodesta 2015 lähtien.

Suomen ensimmäinen nettienkeli valittiin lokakuussa 2020.

– Nettienkeli-palkinto huomioi henkilöitä ja tahoja, jotka uskaltavat puhua ja puuttua nettikiusaamiseen sekä tekevät näyttävää nettikiusaamisen vastaista työtä netissä. Palkinnon tavoitteena on myös osaltaan ylläpitää keskustelua ja lisätä tietoisuutta nettivihasta ja nettikiusaamisesta, MySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon kertoo yhtiön tiedotteessa.

Sari Aallon ja Johanna Abgottspon lisäksi tuomaristoon kuuluu nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka sekä maaliskuusta alkaen MLL:n mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja.

Sipoolaisnuorten Kiusaamiskoe-videon voit katsoa täältä.

Lue myös: Sipoolaisnuorten tekemästä kiusaamiskokeesta tuli nettihitti – piilokamera näyttää, miten aikuiset puuttuvat kiusaamiseen julkisella paikalla