Vaikka koronakriisi on aiheuttanut paljon epävarmuutta, stressin määrä ei ainakaan sydämen sykevälivaihtelun mukaan ole lisääntynyt. Päin vastoin, Firstbeatin tietokannan mukaan suomalaiset käyttävät nyt aikaa palautumiseen puoli tuntia ja nukkumiseen 15 minuuttia aiempaa enemmän.
– Palautumisen lisääntyminen saattaa kuulostaa yllättävältä tämän poikkeuksellisen ajan keskellä, mutta sille löytyy luontevia selityksiä: menot ja kiireet ovat vähentyneet, jolloin rauhoittumiselle on enemmän aikaa. Monet kertovat, miten nyt ehtii aiempaa paremmin lukemaan, tekemään käsitöitä tai liikkumaan luonnossa – millä on todettu olevan stressiä vähentäviä vaikutuksia, kommentoi Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Jaakko Kotisaari tiedotteessa.
Nukkumiseen käytetyn ajan suhteen poikkeustila on kaventanut eron arjen ja viikonlopun väliltä: sängyssä vietetään nyt tyypillisesti noin 8 tuntia päivästä riippumatta.
– Monella on varmasti mahdollisuus nukkua pitempään, kun aamulla ei ole kiire sännätä töihin, eikä viikonloppuisinkaan ole niin paljon menoja. 15 minuutin lisäys nukkumiseen on jo niin merkittävä, että se osaltaan vaikuttaa siihen, ettei stressin määrä ole lisääntynyt tällaisina poikkeuksellisina aikoina, Kotisaari kommentoi tiedotteessa.
Askelten määrä on kasvanut viikonloppuisin jopa 600:lla.
Toisaalta suomalaiset ovat nyt työpäivinä entistä passiivisempia: arjessa askeleet ovat vähentyneet jopa 400:lla. Alle 1 000 askeleen työpäivien määrä on lähes nelinkertaistunut.
Hieman huolestuttavaa on se, että askelten määrä on vähentynyt n. 200 askeleella heillä, jotka luokittelevat itsensä vähän liikkuviksi, kun taas liikunnallisesti aktiivisilla askelten määrä on kasvanut saman verran.
Ikäryhmistä askelten määrä on laskenut lähinnä alle 40-vuotiailla.
– Vaikka monelta työmatkat ovat jääneet pois ja kotona työskentely on staattisempaa, ovat ihmiset selvästi lähteneet kävelyille ja luontoon liikkumaan vapaa-ajallaan. Liikuntaan on myös löydetty uusia keinoja ja lajeja – mikä varmasti selittää sitä, ettei hikiliikunnassa ole tapahtunut isoja muutoksia. Vähemmän liikunnallisten ja alle 40-vuotiaiden askelten määrän lasku on hieman huolestuttavaa, heillä muut asiat ovat ehkä ajaneet nyt kävelylenkkien ohi ja etätöissä on jumiuduttu koneen ääreen, Jaakko Kotisaari pohtii tiedotteessa.